Politiek

Van der Burg niet optimistisch over minder asielzoekers in Ter Apel

16-02-2024 15:44

Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 16 februari 2024 – Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) uitte vrijdag zijn gebrek aan optimisme over het verlagen en handhaven van het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum Ter Apel tot onder de 2000, zoals door de rechter in januari bepaald. Op vrijdag werd bekend dat er nog ongeveer 2220 asielzoekers verblijven, meldt het ANP.

Potentiƫle opvanglocaties

Van der Burg benadrukte na de ministerraad dat er de komende drie dagen nog intensief gewerkt moet worden om het aantal asielzoekers voldoende te verminderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet daarvoor plekken regelen in andere gemeenten.

Als het COA hier niet in slaagt, kan Van der Burg en zijn team assisteren door te bellen naar potentiƫle opvanglocaties, zij het alleen op verzoek.

Instroom blijft hoog

Van der Burg benadrukt het belang van het handhaven van het aantal asielzoekers in Ter Apel ruim onder de 2000, gezien de dagelijkse instroom van nieuwe aanmeldingen. Hij stelt dat het weinig zin heeft om het aantal te laten dalen als er geen ruimte is voor nieuwe aanmeldingen.

Volgens hem is de opvangcapaciteit momenteel volledig benut en blijft de instroom hoog, mede doordat er nog onvoldoende statushouders doorstromen naar reguliere woningen, waardoor asielcentra bezet blijven. Gemeenten bieden nog niet voldoende huisvesting aan voor deze statushouders.

Extra opvang: gemeenten melden zich niet

Ondanks de oproep van Van der Burg aan gemeenten en provincies om binnen drie tot vijf weken 5500 opvangplekken te regelen, heeft dit nog geen effect gehad. Volgens hem heeft geen enkele gemeente zich tot nu toe aangemeld om opvangplekken beschikbaar te stellen.

Hoewel de spreidingswet die de opvang beter moet verdelen over Nederland deze maand is ingegaan, zal de uitvoering ervan nog vele maanden op zich laten wachten.