Binnenland

Ter Apel overschrijdt maximaal toegestane aantal asielzoekers: dwangsom 15.000 per dag

22-02-2024 12:34

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

Redactie, TPO, 22 februari 2024 – In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt het COA. Dat is meer dan het maximaal toegestane aantal van 2000, zoals bepaald door een rechterlijke uitspraak. Het COA had tot en met 21 februari de tijd gekregen van de rechter om het aantal asielzoekers terug te brengen.

Hoge instroom asielzoekers

“Door de hoge instroom van asielzoekers woensdag is het aantal mensen dat in Ter Apel verblijft 2.032. Het is dus, ondanks alle inspanningen, niet gelukt om te voldoen aan de rechterlijke uitspraak om onder de 2.000 personen te komen. Het COA blijft op zoek naar oplossingen om Ter Apel te ontlasten en doet opnieuw een oproep aan gemeenten om locaties beschikbaar te stellen”, zo valt donderdag te lezen op de website van het COA.

Woensdag dacht het COA nog erin geslaagd te zijn om het aantal asielzoekers in Ter Apel tijdig onder de 2.000 te brengen. Al blijft het naar eigen zeggen wel “een moeilijke opgave, want er zijn geen structurele oplossingen voor handen”. Veel asielzoekers zijn recent ondergebracht op locaties die binnenkort moeten sluiten. Daarnaast is het verplaatsen van mensen van andere locaties, die ook moeten sluiten, nog niet begonnen, laat het COA weten.

Het blijft echter een uitdagende opgave, aangezien er geen structurele oplossingen voorhanden zijn.

Dwangsom 15.000 euro per dag

Volgens de rechterlijke uitspraak moet de opvanglocatie, indien het aantal asielzoekers in Ter Apel de 2000 overschrijdt, vanaf donderdag een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen aan de gemeente Westerwolde. Volgens het ANP geeft een woordvoerder van het COA aan niet op de hoogte te zijn van de exacte afhandeling, maar verzekert wel dat het bedrag op een correcte wijze zal worden betaald.

Om het aantal onder de 2000 te brengen, heeft het COA eerder deze week enkele honderden asielzoekers overgebracht naar een tijdelijke locatie op het Walibi Holland-terrein in Biddinghuizen.

Oplopend tekort tot 5.500 opvangplekken

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter COA, liet woensdag nog weten de uitspraak van de rechter te willen naleven: “We werken er al maandenlang hard aan om de situatie in Ter Apel te verbeteren. Maar er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Deze week komen we door de genomen maatregelen waarschijnlijk onder de 2.000, maar we voorzien op zeer korte termijn nieuwe problemen bij het sluiten van locaties. Bovendien blijft het opvangtekort oplopen. We hebben dringend reguliere locaties nodig.”

Vorige week heeft Staatssecretaris Eric van der Burg de Commissarissen van de Koning van 8 provincies opgeroepen om voor 1 april opvangplekken te creëren of bestaande noodopvanglocaties niet te sluiten, in lijn met de provinciale opgave die is vastgesteld volgens de Spreidingswet. Tot op heden zijn er nog geen reacties ontvangen op deze oproep.

Het tekort aan opvangplekken zal tegen eind maart oplopen tot 5.500 plekken. Dit tekort wordt veroorzaakt doordat een aantal grote noodopvanglocaties in de komende periode moet sluiten. Gelijktijdig neemt het aantal mensen in de asielopvang toe.

Achterstand IND

Dit wordt niet alleen veroorzaakt door nieuwe asielaanvragen, maar ook doordat vergunninghouders langer dan verwacht moeten wachten op een woning. Daarnaast is er bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een grote hoeveelheid te behandelen asielaanvragen, wat leidt tot langere wachttijden voor de uitkomst van de asielprocedure.