Binnenland

Politie pakt 326 mensen op bij verboden demonstratie A10

25-02-2024 13:49

XR Den Haag

Redactie, TPO, 25 februari 2024 – Tijdens de verboden demonstratie op de A10 zaterdag heeft de politie in Amsterdam 326 aanhoudingen verricht om vervolgens onmiddellijk een onderzoek te starten naar de betrokkenen bij de blokkade, aldus Politie Amsterdam.

Dit leidde tot 31 aanhoudingen op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. Tevens werden vier auto’s in beslag genomen, samen met voorwerpen als lijm, cement en tenten.

 

Rode kruizen

Een groep actievoerders van Extinction Rebellion (XR) verzamelde zich rond het middaguur langs de A10 Zuid, ondanks het voorafgaande verbod van burgemeester Femke Halsema en de beschikbaarheid van een alternatieve demonstratielocatie.

Vier voertuigen blokkeerden iets voor 12.00 uur de A10 West ter hoogte van afrit S106, terwijl een groep fietsers probeerde de snelweg op te gaan. De acties resulteerden in gevaarlijke situaties voor het verkeer. Rijkswaterstaat besloot om die reden de weg af te sluiten met rode kruizen om de verkeersveiligheid te waarborgen.

De actievoerders zagen hierdoor hun kans om langs de A10 Zuid de snelweg te betreden.

 

Demonstratie officieel ontbonden

Om 12:45 uur ontbond de burgemeester officieel de demonstratie en werden de actievoerders herhaaldelijk gesommeerd om naar de aangewezen alternatieve locatie te vertrekken. Van de aanwezige demonstranten weigerden 295 mensen te vertrekken, waardoor ze door de politie in bussen werden afgevoerd.

Alle actievoerders waren om 14:15 uur van de snelweg verwijderd, waarna de snelweg om 15:00 uur weer vrij was na een inspectie door Rijkswaterstaat.

Onderzoek naar aangehouden personen

De politie is bezig met onderzoek naar de rol van de 31 aangehouden personen die verdacht worden van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. Camerabeelden die door de politie zijn vastgelegd spelen hierbij een cruciale rol, maar ook beeldmateriaal zoals dashcams van getuigen kunnen van toegevoegde waarde zijn.

Personen die over beelden of andere relevante informatie beschikken, worden aangemoedigd om deze te delen met de politie via het daarvoor bestemde tipformulier.