Buitenland

Bondgenoot Navalny: ‘Hij is vermoord omdat hij kandidaat was voor gevangenenruil’

26-02-2024 16:19

Navalny in 2020 tijdens een herdenkingsmars voor politicus Boris Nemtsov. Bron: Sergey Otroshko via Shutterstock

Onderzoeksjournalist, anti-corruptieactivist en bondgenoot van Aleksej Navalny, Maria Pevtsjich, beweert dat Navalny vlak voor zijn dood betrokken was bij een gevangenenruil, meldt de NOS. In een uitgebreide video beschuldigt ze opnieuw president Poetin van moord.

Volgens Pevtsjich zou Navalny, samen met twee Amerikanen die vastzitten in Rusland, geruild worden voor Vadim Krasikov. Deze Russische geheim agent zit in Duitsland een levenslange gevangenisstraf uit voor moord op een Tsjetsjeen in 2020.

Onderhandelingen over ruil afgerond

Hoewel Pevtsjich de namen van de Amerikanen niet noemt, wordt gesuggereerd dat het gaat om de Amerikaanse oud-militair Paul Whelan en de Amerikaanse journalist Evan Gershkovitch.

Pevtsjich beweert dat de onderhandelingen over de ruil op 15 februari waren afgerond en dat het slechts een kwestie van dagen was. Ze stelt dat president Poetin niet wilde dat Navalny vrijkwam, omdat hij werd gezien als een bedreiging voor zijn regime. Daarom zou Navalny volgens haar de volgende dag zijn vermoord.

‘Geen politieke wil Westen’

Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne waren Navalny’s vrienden bezig om hem met een ruil vrij te krijgen, aldus Pevtsjich. Ze beweert dat zelfs voormalig Amerikaans diplomaat Henry Kissinger benaderd zou zijn. Echter, ondanks beloften van vertegenwoordigers uit de VS en Duitsland, zouden westerse regeringen niet de politieke wil hebben gehad om actie te ondernemen.

De naam Krasikov werd eerder ook genoemd in verband met een gevangenenruil, waarbij Rusland Whelan en de Amerikaanse basketballer Brittney Griner zou vrijlaten. Griner werd in 2022 geruild voor de Russische wapenhandelaar Viktor Bout, terwijl Whelan nog steeds vastzit.

Poetin verklaarde vorig jaar dat hij bereid was Whelan en Gershkovitch vrij te laten, maar er is nog geen concrete oplossing gevonden.

Verdachte omstandigheden dood Navalny

Navalny overleed op 16 februari in een strafkolonie in Rusland onder verdachte omstandigheden, wat tot weinig geloof in de officiële verklaring van een natuurlijke dood heeft geleid.

Zijn begrafenis wordt waarschijnlijk later deze week gehouden, terwijl zijn vrienden in Moskou op zoek zijn naar een locatie waar zijn aanhangers en bewonderaars afscheid kunnen nemen.