Binnenland

Hogere uitstroom gunstig voor opgelegd maximum van 2000 asielzoekers Ter Apel

26-02-2024 14:12

Asielzoekers
Yanosh Nemesh / Shutterstock.com

Zamire Willems, TPO, 26 februari 2024 –Voor de derde achtereenvolgende nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag bedroeg het aantal 1949, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd aan TPO weten.

De nacht van vrijdag op zaterdag was de eerste nacht waarin het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum het opgelegde maximum van 2000 bereikte, met 1935 mensen. In de nacht van zaterdag op zondag verbleven er 1942 mensen.

Hogere uitstroom dan instroom

Over waarom het COA na de rechtelijke uitspraak ineens wél redelijk consequent kan voldoen aan het opgelegde maximum van 2000, zegt een woordvoerder van het COA het volgende: “Dagelijks komen hier mensen binnen en gaan er ook weer mensen weg, daarin zit een bepaalde balans. Afgelopen week zijn er veel mensen vanuit Ter Apel overgebracht naar andere locaties, met name naar de tijdelijke opvanglocatie in Biddinghuizen.”

“Nadat we veel mensen tegelijk hadden overgebracht naar Biddinghuizen, zaten er in Ter Apel nog steeds meer dan 2000 asielzoekers. Maar daarna is de balans verder gezakt, gezien de algehele uitstroom op dat moment veel hoger was dan de instroom. Dat komt onder meer doordat een aantal asielzoekers met onbekende bestemming is vertrokken en statushouders in verschillende gemeenten zijn gehuisvest.”

Dwangsom 15.000 per dag

Met het niet overschrijden van het door de rechter vastgestelde maximum van 2000, hoeft het COA wederom geen dwangsom van 15.000 euro te betalen aan gemeente Westerwolde.

Sinds donderdag geldt er een gerechtelijke uitspraak waarin is bepaald dat er in het aanmeldcentrum in Ter Apel maximaal 2000 asielzoekers mogen verblijven. Bij overschrijding van dit aantal moet het COA een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen aan gemeente Westerwolde, met een maximum van 1,5 miljoen euro.

Van donderdag op vrijdag verbleven er nog 2032 asielzoekers in Ter Apel en ook vrijdagnacht werd het maximum toegestane aantal nog overschreden, met 2058. Volgens het COA was dit mede te wijten aan het feit dat de extra opvang, paviljoens, in 2e Exloërmond vanwege storm Louis niet konden worden ingezet.