Buitenland

Premier Slowakije: ‘Verschillende landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne’

26-02-2024 14:59

Robert Fico
Premier van Slowakije Robert Fico. AP Photo/Petr David Josek.

Redactie, TPO, 26 Februari 2024 – Volgens de Slowaakse premier Robert Fico overwegen sommige EU- en NAVO-landen troepen naar Oekraïne te sturen, maar hij weigert te onthullen om welke landen het gaat, meldt Reuters. Deze inzet zou echter niet plaatsvinden binnen Europees of NAVO-verband.

Fico baseert zijn uitspraak op memo’s die zijn opgesteld voor een top maandag in Parijs, waarbij verdere steun aan Oekraïne wordt besproken. Desondanks verwerpt de premier zelf het idee van troepenzending, omdat hij vreest dat dit tot escalatie zou leiden.

‘Escalatie van de Russische agressie’

Maandag komen ongeveer twintig Europese leiders, waaronder Fico, in Parijs bijeen om “Poetin een ​boodschap van Europese vastberadenheid over Oekraïne over te brengen en om het verhaal van het Kremlin te weerleggen, dat suggereert dat Rusland op koers is om te zegevieren in een conflict dat zich nu in zijn derde jaar bevindt”,, aldus Frankrijk.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Europese leiders uitgenodigd voor een werksessie in het Elysee Paleis. De bijeenkomst werd op korte termijn aangekondigd, vanwege wat zijn adviseurs omschrijven als “een escalatie van de Russische agressie in de afgelopen weken”.

‘Conflict kent geen militaire oplossing’

Fico merkte op dat het bijeenroepen van de bijeenkomst wijst op het mislukken van de Westerse strategie ten aanzien van Oekraïne. Ondanks dat hij zich onrustig voelde door de onderwerpen die ter discussie stonden, gaf hij uiting aan zijn bereidheid om constructief deel te nemen.

Volgens berichtgeving in Slowaakse media benadrukt Fico dat het conflict tussen Oekraïne en Rusland, “onze oostelijke buren”, niet op militaire wijze kan worden opgelost. Hij stelt dat Slowakije zich zal blijven richten op het bieden van humanitaire hulp in de regio.