Buitenland

Stoltenberg: ‘Oekraïne heeft het recht op zelfverdediging, inclusief het aanvallen van Russische militaire doelen buiten Oekraïne’

26-02-2024 12:33

Jens Stoltenberg, Volodymyr Zelensky
Jens Stoltenberg en President Volodymyr Zelensky, 28 september, 2023. Ukrainian Presidential Press Office via AP.

Redactie, TPO, 26 februari 2024 – NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zinspeelt op de mogelijkheid dat Oekraïne F-16’s zou kunnen gebruiken voor aanvallen op legitieme Russische militaire doelen buiten Oekraïne, meldt Kyiv Post.

Tijdens een interview met Radio Liberty noemt Stoltenberg de oorlog in Oekraïne een “agressieoorlog”, waardoor Oekraïne het recht heeft op zelfverdediging, inclusief het vermogen om legitieme Russische militaire doelen buiten zijn grenzen aan te vallen.

Superieure gevechtscapaciteiten F16

Stoltenberg benadrukt dat het aan elke bondgenoot zelf is om te beslissen of het land F-16’s aan Oekraïne wil leveren, zo ook het belang van de opleiding van piloten en de paraatheid van de bemanning voor de effectiviteit van deze jets.

Amerikaanse F-16’s bieden superieure gevechtscapaciteiten, anders dan de voornamelijk door Oekraïne gebruikte Russische gevechtsvliegtuigen, waarmee het land zware verliezen heeft geleden.

Oekraïne heeft om die reden actief gezocht naar door de VS gemaakte F-16-straaljagers om de Russische superioriteit in de lucht tegen te gaan, met goedkeuring voor de overdracht ervan uit Denemarken en Nederland in afwachting van de voltooiing van de pilotenopleiding.

Nederland levert 24 F16’s

Het Deense ministerie van Defensie liet eerder weten dat de overdracht van in totaal 19 F16’s aan Oekraïne naar verwachting het tweede kwartaal van 2024 zal plaatsvinden, zodra de Oekraïense piloten de training hebben afgerond.

Nederland kondigde afgelopen augustus ook F-16-transfers naar Oekraïne aan en traint momenteel Oekraïense piloten. Het is nog niet duidelijk wanneer de in totaal 24 door Nederland geleverde gevechtsvliegtuigen zullen arriveren.

‘Urgentie NAVO om Oekraïne te steunen’

Met betrekking tot de inzettijdlijn van de F-16’s verklaart Stoltenberg dat deze onzeker blijft. Hij benadrukte de wens van de Oekraïense bondgenoten voor hun spoedige inzet en benadrukt de cruciale rol van de opleiding van piloten, onderhoudspersoneel en de paraatheid van ondersteunend personeel.

Stoltenberg onderstreept het belang van het opvolgen van het advies van militaire experts over de timing van de F-16-levering. De secretaris-generaal van de NAVO herhaalt tijdens het interview nogmaals het recht van Oekraïne op zelfverdediging tegen Russische agressie en benadrukt de urgentie voor de NAVO en haar bondgenoten om Oekraïne te steunen.

Zeker ook gezien de recente ontwikkelingen op het slagveld en de dood van de Russische oppositiepoliticus Aleksei Navalny.