Politiek

EU streeft naar voortzetting gasbesparing, ondanks afname energiecrisis

27-02-2024 16:01

Rusland Olietanker
The tanker Sun Arrows loads its cargo of liquefied natural gas from the Sakhalin-2 project in the port of Prigorodnoye, Russia, on Oct. 29, 2021. (AP Photo)

De Europese Commissie benadrukt de noodzaak voor de Europese Unie om de komende jaren minder afhankelijk te worden van aardgas, ondanks het feit dat de energiecrisis enigszins lijkt af te nemen, meldt het ANP.

Het blijft essentieel volgens de Commissie om te blijven besparen, aangezien de EU streeft naar een verminderde afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen.

Vrijwillige noodmaatregel

Na de Russische invasie in Oekraïne twee jaar geleden, zijn de EU-landen overeengekomen om het verbruik van aardgas met 15 procent te verminderen ten opzichte van voorgaande jaren.

Deze vrijwillige noodmaatregel is al eens verlengd in maart vorig jaar en de Commissie stelt voor om dit streven ook komend jaar voort te zetten, waarbij het de EU zelfs is gelukt om tussen augustus 2022 en december 2023 een besparing van 18 procent te realiseren.

Rusland voornaamste gasleverancier

De EU tracht niet alleen het klimaat te ontzien, maar ook om zich volledig te ontkoppelen van de greep die Rusland als voornaamste gasleverancier op veel lidstaten had. De toenemende spanningen met Rusland hebben de energieprijzen de afgelopen jaren doen stijgen, waardoor burgers en bedrijven soms grote moeite hadden om hun rekeningen te betalen.

In deze context heeft Nederland een leidende rol gespeeld binnen de EU op het gebied van gasbesparing, en dringt het consequent aan op verdere inspanningen op dit vlak. De energieministers van de EU-landen zullen de voorgestelde verlenging bespreken tijdens hun bijeenkomst in Brussel.