Buitenland

Kremlin waarschuwt voor conflict met NAVO als troepen betrokken raken bij gevechten in Oekraïne

27-02-2024 15:19

Putin
FILE - Russian President Vladimir Putin gestures while speaking at a news conference following a meeting of the State Council at the Kremlin in Moscow, Russia on Dec. 22, 2022. (Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Het Kremlin waarschuwde dinsdag dat een conflict tussen Rusland en de door de VS geleide NAVO-alliantie onvermijdelijk zou zijn, als Europese NAVO-leden troepen zouden sturen om te vechten in Oekraïne, meldt Reuters.

De oorlog in Oekraïne heeft de ernstigste crisis in de betrekkingen tussen Rusland en het Westen veroorzaakt sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962. President Vladimir Poetin heeft eerder gewaarschuwd voor de gevaren van een directe confrontatie tussen de NAVO en Rusland.

‘Dergelijk scenario in het belang van Europese landen?’

De Franse president Emmanuel Macron opende maandag de mogelijkheid voor Europese landen om troepen naar Oekraïne te sturen, hoewel hij waarschuwde dat er op dit moment geen consensus is.

 


Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov: “Het feit dat er wordt gesproken over de mogelijkheid om bepaalde contingenten naar Oekraïne te sturen vanuit NAVO-landen is een zeer belangrijk nieuw element.”

Over de risico’s als NAVO-leden inderdaad hun troepen naar Oekraïne zouden sturen om te vechten, zegt hij het volgende: “In dat geval zouden we moeten praten niet over de waarschijnlijkheid, maar over de onvermijdelijkheid (van een direct conflict).”

Peskov zei dat het Westen zichzelf de vraag moet stellen of een dergelijk scenario in het belang is van hun landen en hun volkeren. Zelfs het bespreken van een confrontatie tussen Rusland en de NAVO – een nachtmerrie uit de Koude Oorlog voor leiders en bevolkingen – duidt op de gevaren van escalatie, terwijl het Westen worstelt met een weer oplevend Rusland 32 jaar na de val van de Sovjet-Unie in 1991.

Rusland en VS: grootste arsenaals aan kernwapens

Rusland en de Verenigde Staten – de grote macht achter de NAVO – hebben ‘s werelds grootste arsenaals aan kernwapens. President Joe Biden heeft gewaarschuwd dat een conflict tussen Rusland en de NAVO de Derde Wereldoorlog zou kunnen ontketenen.

Na de Russische invasie in 2022 zeiden westerse leiders dat ze Oekraïne zouden helpen om Russische troepen op het slagveld te verslaan en Russische troepen te verdrijven. Maar dat is niet gebeurd.

Het tegenoffensief van Oekraïne in 2023 slaagde er niet in om door zwaar versterkte Russische linies heen te breken en Rusland heeft verder terrein gewonnen in Oekraïne, juist op het moment dat de Amerikaanse steun voor Oekraïne verstrikt raakt in binnenlandse politieke debatten in de VS.

Zoekend naar strategie om Rusland te verslaan

Macron zei dat niets mag worden uitgesloten terwijl het Westen op zoek is naar een strategie om Rusland te weerstaan, dat net geen vijfde van het erkende Oekraïense grondgebied controleert. “Niets mag worden uitgesloten. We zullen alles doen wat nodig is zodat Rusland niet wint,” zei Macron.

Een functionaris van het Witte Huis vertelde Reuters dat de Verenigde Staten geen plannen heeft om troepen naar Oekraïne te sturen, noch zijn er plannen om NAVO-troepen naar Oekraïne te sturen. Poetin portretteert de Verenigde Staten en zijn bondgenoten als “een afbrokkelend rijk dat Rusland wil vernietigen en zijn natuurlijke hulpbronnen wil stelen”.

Het Westen portretteert Poetin als een dictator en moordenaar, en het Rusland van Poetin als een vijand. De Verenigde Staten hebben de Russische claims dat ze Rusland willen vernietigen ontkend, maar Biden noemde Poetin eerder deze maand een “gekke gek”. Amerikaanse bronnen hebben gezegd dat Rusland van plan is om een kernwapen in de ruimte te plaatsen.