Politiek

Kritiek op minister Van der Wal voor achterhouden rapport over gevolgen Natuurherstelwet

27-02-2024 14:09

Christianne van der Wal-Zeggelink
Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD), minister voor Natuur en Stikstof. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman.

Redactie, TPO, 27 februari 2024 – Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met de omstreden Natuurherstelwet, die Nederland mogelijk met extra verplichtingen belast bovenop de juridische stikstofcrisis, zelfs buiten de grenzen van Natura 2000-gebieden.

Opvallend is dat een analyse van de gevolgen voor Nederland door demissionair minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD), niet openbaar is gemaakt voorafgaand aan de stemming, ondanks verzoeken van Nederlandse volksvertegenwoordigers, meldt de Telegraaf.

Nog meer natuurverplichtingen

De oorspronkelijke versie van het voorstel van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans is aanzienlijk afgezwakt tijdens onderhandelingen tussen lidstaten en het Europarlement, maar de nieuwe Europese wet legt lidstaten nog steeds meer natuurverplichtingen op buiten de Natura 2000-gebieden.

Het Europarlement heeft, ondanks bezwaren, groen licht gegeven voor deze aangepaste wet. Wel met de vereiste dat lidstaten later nog hun goedkeuring moeten geven.

Voor Nederland betekent dit potentieel een toename van de druk op het gebied van natuurbehoud, bovenop de reeds bestaande stikstofproblematiek. Hoewel de exacte impact nog niet duidelijk is, heeft minister Van der Wal een analyse laten uitvoeren die tot nu toe niet openbaar is gemaakt.

 

‘Schenden van het recht op informatie’

Deze actie heeft geleid tot verontwaardiging onder Nederlandse parlementsleden, met name van de BBB-fractie, die de minister beschuldigt van het schenden van het recht op informatie.

In het Europees Parlement hebben partijen zoals de VVD, CDA en SGP tegen de wet gestemd, vanwege twijfels over de uitvoerbaarheid ervan in Nederland. Minister Van der Wal heeft zelf al geconcludeerd dat de gestelde doelen voor 2040 en 2050 waarschijnlijk niet haalbaar zullen zijn voor Nederland.

De stemming in het Europarlement was omstreden, met een verdeelde Europese liberale fractie die linkse partijen aan een meerderheid hielp. Dat alles te midden van boerenprotesten en zorgen over een mogelijke verschuiving naar uiterst rechts bij de komende Europese verkiezingen.