Politiek

Minister Dijkstra roept antibiotica-producenten op zich te melden

27-02-2024 16:31

Pillen

Demissionair minister voor Medische Zorg, Pia Dijkstra (D66), roept Nederlandse producenten van antibiotica op om zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer benadrukte Dijkstra het ernstige tekort aan antibiotica, vooral voor baby’s en kinderen, meldt het ANP.

Volgens Dijkstra kan een snelle toelating van nieuwe antibiotica de dringende nood kan verlichten.

Operationeel team geneesmiddelentekorten

PVV-Kamerlid René Claassen wilde weten welke spoedmaatregelen Dijkstra zal nemen om dit tekort aan te pakken. Ook andere fracties, zoals D66, CDA en SP, uiten hun grote zorgen over de tekorten. Dijkstra beloofde alles in het werk te stellen, samen met alle betrokken partijen, om de negatieve effecten te verzachten, maar erkende dat het probleem complex is en niet snel kan worden opgelost.

Om het tekort aan te pakken, werkt Dijkstra op verschillende fronten aan zowel korte- als langetermijnoplossingen. De oproep aan producenten is daar een van. Daarnaast is er recentelijk een operationeel team geneesmiddelentekorten opgericht, waarin leveranciers, apothekers, groothandelaren, zorgverzekeraars en het CBG vertegenwoordigd zijn.

Dit team inventariseert waar antibiotica voor kinderen beschikbaar zijn en bespreekt de verdeling van schaarse middelen. Indien nodig kunnen alternatieven uit het buitenland worden geïmporteerd.

‘Europese solidariteit’

Op de langere termijn wil Dijkstra het prijs- en vergoedingenbeleid van Nederland onder de loep nemen. In eerdere discussies over medicijntekorten werd aangevoerd dat Nederland te weinig betaalt voor medicijnen, waardoor leveranciers elders zaken doen.

De bewindsvrouw zal in de EU het probleem van de voorraden aankaarten en lidstaten aansporen tot Europese solidariteit. Ze wijst op het voorbeeld van Duitsland, dat een voorraad van een half jaar aanhoudt, wat andere Europese landen belemmert om toegang te krijgen tot deze middelen.

Hoewel Nederland stappen onderneemt om minder afhankelijk te worden van grondstoffen uit landen als China en India, erkent Dijkstra dat er nog veel te doen is, vooral in India. Nederland wil goede afspraken maken, met name met India, en Dijkstra stelt zich graag op als voortrekker in het Europese debat over medicijntekorten.