Buitenland

Wetenschappers ontdekken mogelijke oorzaak ‘Hersenmist’ bij longcovid-patiënten

27-02-2024 11:34

Zieke vrouw
Shutterstock.

Redactie, TPO, 27 februari 2024 – Ierse wetenschappers hebben mogelijk de oorzaak van ‘hersenmist’ bij patiënten met langdurige covid ontdek, meldt het ANP. Volgens professor Matthew Campbell van het onderzoeksinstituut FutureNeuro lijken lekkende bloedvaten, in combinatie met een overactief immuunsysteem, de belangrijkste boosdoeners te zijn.

Deze bevinding is cruciaal, omdat het begrijpen van de onderliggende oorzaak van deze symptomen kan leiden tot gerichte behandelingen.

‘Hersenmist’

‘Hersenmist’, beschreven door sommige patiënten als een gevoel van watten in het hoofd, is een veelvoorkomend symptoom van langdurige covid en gaat vaak gepaard met concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

De wetenschappers maakten gebruik van DCE-MRI, een gespecialiseerde beeldvormingstechniek, om hun onderzoek uit te voeren. Op basis van de scans concludeerden ze dat patiënten met hersenmist meer lekkende bloedvaten in de hersenen hebben, dan degenen zonder dit symptoom.

Deze verschillen waren niet waarneembaar op reguliere MRI-scans.

Verhoogde concentraties GFAP en TGF-bèta

Daarnaast bleek uit de studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Neuroscience, dat patiënten met langdurige covid verhoogde concentraties van de stoffen GFAP en TGF-bèta in hun bloed hebben.

GFAP duidt op hersenschade, terwijl TGF-bèta geassocieerd wordt met het chronisch vermoeidheidssyndroom, een aandoening die overeenkomsten vertoont met langdurige covid.