Politiek

Von der Leyen: ‘EU opent defensiekantoor in Kiev’

28-02-2024 11:14

De Europese Unie (EU) opent een kantoor voor de vernieuwing van defensietechnologie in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verklaard tijdens een zitting van het Europees Parlement, meldt het ANP.

Dit initiatief beoogt Oekraïne dichter bij Europa te brengen, waarbij volgens de Europese Commissievoorzitter alle lidstaten de gelegenheid zullen hebben om te profiteren van de ervaringen van Oekraïne op het slagveld en in de ontwikkeling van defensietechnologieën.

Bevroren Russische tegoeden

“De EU moet overwegen om de winsten van de bevroren Russische tegoeden te gebruiken om militair materieel aan te schaffen voor Oekraïne”, stelt Von der Leyen, die daarbij de noodzaak voor Europa benadrukt om onverminderd steun te blijven verlenen aan Oekraïne.

Ze oppert dat de EU zou moeten overwegen om de bevroren Russische tegoeden te benutten voor de aanschaf van militair materieel ten behoeve van Oekraïne, wat een stap verder zou gaan dan de eerdere discussies over het gebruik van deze fondsen voor het herstel van oorlogsschade.

Hierdoor zou Rusland worden aangespoord de verantwoordelijkheid te nemen voor de schade die het in Oekraïne heeft aangericht.

 

Eurocommissaris voor defensie

De Europese Commissievoorzitter, die haar intentie heeft uitgesproken om een tweede termijn na de Europese verkiezingen na te streven, herhaalt haar voornemen om bij herbenoeming een Eurocommissaris voor defensie aan te stellen.

Ze tracht ook de bezorgdheid weg te nemen dat een versterkte Europese defensie-inspanning zou kunnen leiden tot een conflicterende relatie tussen de EU en de NAVO, waarbij ze benadrukt dat een onafhankelijker Europa op defensiegebied juist van cruciaal belang is voor de versterking van het NAVO-bondgenootschap.