Binnenland

Aanwijzen locaties windmolens door Provinciale Staten Utrecht stuit op kritiek

29-02-2024 09:28

Windmolens
Carla Gottgens/Bloomberg.

Redactie, TPO, 29 februari 2024 – In de Provinciale Staten van Utrecht uiten verschillende fracties kritiek op een notitie van Gedeputeerde Staten, waarin 27 gebieden worden aangewezen als meest geschikt voor windenergieopwekking, meldt het ANP. De SGP benadrukt dat deze aanwijzingen onrust hebben veroorzaakt onder zowel inwoners als gemeenten.

Provincie kan locaties aanwijzingen

Gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks), belast met de energietransitie, verzekert dat niet alle aangewezen gebieden windturbines moeten huisvesten. De verdere uitwerking van plannen ligt nu in handen van gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden.

Indien gemeenten geen voorkeursgebieden voor windenergie aanwijzen, behoudt de provincie zich het recht voor locaties aan te wijzen.

Overlast en landschapsaantasting

De onrust onder inwoners en gemeenten wordt verder aangewakkerd door zorgen over mogelijke overlast en landschapsaantasting. Sommige gemeenten geven de voorkeur aan zonne-energie, terwijl een belangengroep twijfels uit over de rechtvaardiging van de locatiekeuze voor windturbines bij Wijk van Duurstede.

Verschillende politieke partijen, waaronder de PVV, Forum voor Democratie en 50PLUS, benadrukken eveneens de mogelijke gezondheidsrisico’s voor bewoners en stellen vragen over compensatie bij waardevermindering van woningen.