Buitenland

Amerikaans Hooggerechtshof overweegt immuniteit van Trump

29-02-2024 11:23

MAGA Sjamaan
Jan 6th, 2021: Trump Initiated Riots at the Capitol: QAnon Shaman, Jake Angeli. Johnny Silvercloud / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 29 februari 2024 – Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat de claim van Donald Trump over immuniteit behandelen, waarin hij stelt dat hij niet vervolgd kan worden voor daden gepleegd tijdens zijn ambtsperiode als president, meldt het FD. Eerdere afwijzingen van zijn claim door twee lagere rechtbanken hebben hem ertoe aangezet om naar het hof te stappen.

Trump staat onder andere terecht voor zijn pogingen om de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden. Hij verloor dat jaar van de Democraat Joe Biden, maar beweert dat er grootschalige fraude heeft plaatsgevonden en dat de verkiezingen van hem zijn ‘gestolen’.

Bestorming Capitool

Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van Trump het Capitool in Washington DC, terwijl op dat moment de verkiezingsuitslag werd bekrachtigd. Aanklager Jack Smith heeft Trump daarom beschuldigd van samenzwering en obstructie van een officiële procedure.

De behandeling van Trumps immuniteitsclaim door het Hooggerechtshof vertraagt het geplande strafproces, dat oorspronkelijk op 4 maart zou beginnen. Het hof zal de zaak behandelen in de week van 22 april, met een verwachte uitspraak in juni.

Als Trumps claim opnieuw wordt afgewezen, zou het strafproces op zijn vroegst in de zomer kunnen starten, wat mogelijk samenvalt met zijn mogelijke benoeming tot Republikeins presidentskandidaat in juli. Dit zou gebeuren te midden van een ander lopend strafproces in New York over de ‘zwijggeldaffaire’.

Deliberatie

Het besluit van het Hooggerechtshof om Trumps immuniteitsclaim te overwegen, volgt na bijna twee weken deliberatie, wat suggereert dat de rechters moeite hadden om tot overeenstemming te komen. Opmerkelijk is dat er geen nadere uitleg is gegeven, wat doorgaans wel gebruikelijk is in dergelijke situaties.

Tegelijkertijd wacht Amerika op een ander oordeel van het hof met betrekking tot Trumps deelname aan de verkiezingen van dit jaar, waarbij meerdere staten rechtszaken voeren om zijn naam van het stembiljet te verwijderen.