Buitenland

De afvallige regio Transnistrië in Moldavië vraagt Moskou om bescherming

29-02-2024 09:38

Transnistrië
Een vrouw loopt langs het hoofdkwartier van de operationele groep van Russische strijdkrachten in Tiraspol, de hoofdstad van de afgescheiden regio Transnistrië, een betwist gebied dat niet wordt erkend door de internationale gemeenschap, in Moldavië, 1 november 2021. (AP Photo/Dmitri Lovetsky.)

Redactie, TPO, 29 februari 2024 – Pro-Russische leden van het congres van volksvertegenwoordigers in de afgescheiden regio Transnistrië hebben Rusland in een resolutie opgeroepen om bescherming te bieden, meldt het ANP. De resolutie, aangenomen in de hoofdstad Tiraspol, wijst op de kritieke situatie als gevolg van een economische blokkade door Moldavië.

De meerderheid van de congresleden dringt er bij het Russische parlement op aan snel actie te ondernemen om Transnistrië te beschermen, omdat Moldavië de druk op de regio blijft opvoeren.

‘Propagandaverklaringen’

Het is niet helder of de resolutie impliceert dat Transnistrië erkend zou moeten worden als Russisch grondgebied. Het Kremlin heeft verklaard dat de veiligheid van de inwoners van Transnistrië een prioriteit is voor Rusland.

Vicepremier Oleg Serebrian van Moldavië heeft op Telegram gereageerd door de “propagandaverklaringen” uit Tiraspol af te wijzen. Hij benadrukt dat Transnistrië ook profiteert van het beleid van vrede, veiligheid en economische integratie met de Europese Unie, dat gunstig is voor alle inwoners.

NAVO

De NAVO steunt Moldavië, waar Transnistrië formeel deel van uitmaakt. Deze regio, die een strook van ongeveer 20 kilometer breed en 200 kilometer lang langs de oostelijke oever van de rivier de Dnjestr omvat, was oorspronkelijk een deel van de Sovjetrepubliek Moldavië.