Binnenland

Gelderland: jacht op wolven komend voorjaar mogelijk legaal

29-02-2024 10:04

Redactie, TPO, 29 februari 2024 – Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland zal naar verwachting vanaf april of mei van kracht worden. Het plan stelt dat wolven, die herhaaldelijk goed beschermd vee in Gelderland aanvallen, onder bepaalde voorwaarden kunnen worden afgeschoten.

Dat verklaarde de verantwoordelijke gedeputeerde Harold Zoet (BBB) tijdens een debat in het provinciehuis. Bovendien wordt het vanaf deze lente toegestaan om wolven in de hele provincie te verjagen met behulp van paintballgeweren.

Subsidieregeling

Daarnaast kondigde Zoet aan dat veehouders vanaf april in de hele provincie financiƫle steun kunnen krijgen voor het plaatsen van hekken, die wolven moeten tegenhouden. Tot op heden werd deze subsidieregeling telkens tijdelijk geopend voor gebieden waar vee werd aangevallen.

De provincie streeft ernaar 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de vergoeding van wolfwerende hekken in de hele provincie, maar Provinciale Staten moet nog wel instemmen met dit jaarlijkse bedrag.

Paintballgeweren

Hoewel de provincie eerder het gebruik van paintballgeweren heeft geprobeerd toe te staan, werd dit initiatief aanvankelijk door de rechter tegengehouden. Recentelijk heeft de rechtbank echter bepaald dat dit wel mag.

De provincie liet de benodigde ontheffing verlopen, omdat er geen recente waarnemingen zijn gedaan van wolven die niet schuw zijn voor mensen. Het nieuwe beleid kan echter ook op juridisch verzet rekenen.

Verzet vanuit verschillende oppositiepartijen

In het debat in het provinciehuis in Arnhem hebben verschillende oppositiepartijen, waaronder GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66, zich verzet tegen het nieuwe beleid. Deze partijen geven de voorkeur aan preventieve maatregelen, zoals een betere bescherming van vee.

Vicepremier Zoet heeft aangegeven dat als het toegewezen bedrag van 1 miljoen euro per jaar voor wolfwerende hekken ontoereikend blijkt te zijn, hij aan Provinciale Staten zal vragen om meer geld vrij te maken.