Buitenland

Iraniërs maken hun gang naar de stembus voor nieuw parlement

01-03-2024 10:13

Ayatollah Ali Khamenei
Ayatollah Ali Khamenei, Supreme Leader Iran. March 21, 2022. Office Supreme Leader Iran, via AP.

Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, een gebeurtenis die wordt gezien als een graadmeter voor de populariteit van de Iraanse machthebbers, meldt het ANP. Grootayatollah Ali Khamenei heeft zelf vroeg gestemd en heeft zijn landgenoten opgeroepen zijn voorbeeld te volgen.

Deze verkiezingen vormen de eerste landelijke stemming sinds de grote anti-regeringsprotesten van de afgelopen jaren, waardoor de uitkomst veel aandacht krijgt.

‘Hoge opkomst legitimeert het regime’

Tegelijkertijd roepen activisten en oppositiegroepen kiezers via sociale media op om thuis te blijven. Zij beweren dat een hoge opkomst het regime juist zou legitimeren, wat zij willen voorkomen.

Bij de laatste parlementsverkiezing in 2020 was de opkomst al historisch laag, met slechts ruim 42 procent van de kiezers die hun stem uitbrachten, het laagste percentage sinds de Iraanse Revolutie van de jaren zeventig.

Raad van Experts

Naast het kiezen van parlementsleden worden in het circa 85 miljoen inwoners tellende Iran ook leden gekozen van de Raad van Experts, die uiteindelijk de opvolger van de 84-jarige Khamenei moeten selecteren. Het blijft nog onduidelijk wanneer de volledige verkiezingsuitslag bekend zal zijn, aangezien dit mogelijk enkele dagen kan duren.