Buitenland

Moskou: politie in groten getale aanwezig bij uitvaart Navalny

01-03-2024 11:31

Navalny in 2020 tijdens een herdenkingsmars voor politicus Boris Nemtsov. Bron: Sergey Otroshko via Shutterstock

In aanloop naar de begrafenis van oppositieleider Aleksej Navalny, nemen de Russische autoriteiten strenge veiligheidsmaatregelen. Tientallen politievoertuigen staan rondom de kerk in Moskou waar de uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden.

Vrijdag verzamelden zich bij het gebedshuis tientallen medestanders. Joelia Navalnaja, de weduwe van Navalny, durfde niet te voorspellen of mensen zouden worden opgepakt als ze afscheid kwamen nemen van haar man. In de omgeving patrouilleren agenten met helmen en traangasgranaten, meldt een journalist.

Criticus van Vladimir Poetin

Navalny, die 47 jaar oud was, stond bekend als een uitgesproken criticus van president Vladimir Poetin. Poetin weigerde zijn naam publiekelijk uit te spreken en heeft ook niet gereageerd op zijn dood.

De uitvaartplechtigheid is gepland om 12.00 uur Nederlandse tijd en het lichaam wordt later overgebracht naar een begraafplaats in de omgeving.

Optreden autoriteiten tegen sympathisanten

Eerder traden de autoriteiten ook al op tegen sympathisanten die bloemen wilden leggen na het overlijden van Navalny in een strafkolonie. Bondgenoten van de overleden oppositieleider stellen dat Russen die niet naar de uitvaart kunnen komen, ook afscheid kunnen nemen door zich om 19.00 uur plaatselijke tijd op andere locaties te verzamelen.