Binnenland

Agenten dreigen te vertrekken door hoge parkeerkosten Utrecht

04-03-2024 16:14

Bas-112fotografie/Shutterstock

De politie in Nederland staat voor een uitdaging met betrekking tot parkeerkosten voor agenten, meldt de Telegraaf. Een in de ogen van de politiebonden aanzienlijk probleem.

Met name in Utrecht heerst er grote onrust, gezien betaald parkeren naar verwachting in mei in de hele stad wordt ingevoerd. Harrie Dijkhuizen van de politie Midden-Nederland meldt dat uit eigen onderzoek blijkt dat 30 procent van de agenten overweegt Utrecht te verlaten vanwege deze kwestie.

Parkeerkosten mogelijk 20 tot 25 euro per dag

In Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb vorig jaar al opgemerkt dat het werven van een wijkagent voor het Noordereiland lastig is, mede door de hoge werkdruk en de relatief hoge parkeerkosten. Rotterdam heeft echter een oplossing gevonden door specifieke parkeerlocaties voor agenten aan te wijzen.

In Utrecht zouden agenten mogelijk vijf euro per uur moeten betalen tijdens parkeervenstertijden, wat neerkomt op 20 tot 25 euro per dag. Dit kan leiden tot het vertrek van een deel van de agenten, terwijl er al veel openstaande vacatures zijn bij de politie, zoals voor de recherche, meldkamer en wijkagenten.

Onregelmatige diensten

De kwestie treft met name medewerkers met onregelmatige diensten, zoals agenten op straat en meldkamerpersoneel. Deze mensen zijn vaak afhankelijk van eigen vervoer en kunnen niet altijd gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De parkeerkosten zijn vooral een zorg voor de politie, omdat de werkgever dit niet in alle gevallen vergoedt en er een aanmoedigingsbeleid is om met alternatieve vervoersmiddelen naar het werk te komen.

Reisgedrag in kaart brengen

De politie erkent de problematiek en voert momenteel pilots uit om het reisgedrag van agenten in kaart te brengen. Er wordt onderzoek gedaan naar toekomstige oplossingen voor woon-werkverkeer, waarbij ook de parkeerkwestie een rol speelt.

Samenwerking tussen politie en gemeenten wordt gezocht om oplossingen te vinden, zoals gereduceerde tarieven in parkeergarages of het verstrekken van parkeerkaarten voor bepaalde tijden. Het streven is om