Binnenland

Calcasa: ‘Bijna ton jaarinkomen nodig voor aankoop woning’

04-03-2024 10:10

Huis House
Shutterstock.

Redactie, TPO, 4 maart 2024 – Voor het kopen van een gemiddelde woning in Nederland, geprijsd op 452.000 euro, is volgens Marktonderzoeker Calcasa een jaarinkomen van 95.000 euro vereist, meldt het ANP. Deze berekening houdt rekening met de recente leennormen, die sinds het begin van het jaar van kracht zijn.

Calcasa merkt in het onderzoek op dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen woningtypen en gemeenten, waardoor de benodigde inkomensniveaus variƫren.

Duurzaamheidsverbeteringen

De nieuwe leennormen voor hypotheken blijken gunstig te zijn voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Calcasa wijst op extra hypotheekmogelijkheden tot 50.000 euro voor duurzaamheidsverbeteringen, afhankelijk van het energielabel van de woning.

Bovendien geldt sinds het begin van het jaar een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tussen 18 en 35 jaar, die van toepassing is op woningen tot 510.000 euro.

Tweeverdieners

Calcasa heeft op basis van deze normen berekend welk brutojaarinkomen nodig is voor de aankoop van een gemiddelde woning in Nederland. De berekening omvat een hypotheekrente van 3,75 procent zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en 3,25 procent met NHG. Deze garantie biedt een vangnet bij dalende huizenprijzen en maakt lagere rentetarieven mogelijk voor kopers.

Daarnaast wordt uitgegaan van een gezin met tweeverdieners, zonder studieschuld, en een woning met energielabel E, F, of G, zonder eigen inleg.

Voor huishoudens met een jaarinkomen van iets meer dan 80.000 euro stelt Calcasa dat het financieren van een appartement of tussenwoning mogelijk is. Voor een hoekwoning is een inkomen van 86.000 euro vereist, terwijl voor een twee-onder-een-kapwoning 95.000 euro nodig is.

Voor een vrijstaande woning moeten tweeverdieners samen het hoogste inkomen hebben, namelijk 124.000 euro per jaar.

Duurste stad: Amsterdam

In termen van betaalbaarheid leiden gemeenten zoals Bloemendaal, Laren en Blaricum de lijst van minst betaalbare woningen. Hier ligt de gemiddelde woningwaarde boven de 1 miljoen euro, wat een jaarinkomen van meer dan 200.000 euro vereist om te financieren.

Amsterdam is de duurste van de vier grote steden, waar een jaarinkomen van 120.000 euro nodig is voor de aanschaf van een gemiddelde woning.

Aan de andere kant hebben mensen die op zoek zijn naar een woning in plaatsen zoals het Groningse Pekela of het Limburgse Heerlen of Kerkrade genoeg aan een brutojaarinkomen van 60.000 euro.