Politiek

Nederland schenkt diverse militaire vaartuigen aan Oekraïne

04-03-2024 12:30

Rigid hull inflatable boats; Archieffoto: Ministerie van Defensie

Redactie, TPO, 4 maart 2024 – Nederland levert diverse vaartuigen aan Oekraïne om zich “te kunnen verdedigen tegen de aanhoudende Russische agressie”. Het gaat hierbij om veertien Rigid Inflatable Boats (RIB), acht gemilitariseerde rivierpatrouilleboten en CB90-gevechtsboten.

Het betreft een mix van boten uit eigen middelen en boten die afkomstig zijn van de industrie.

De minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot (CDA), en de minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66), hebben mede namens de minister-president de Tweede Kamer hierover geïnformeerd in een brief over de bilaterale veiligheidsovereenkomst tussen Nederland en Oekraïne.

Levering grote aantallen artilleriegranaten

Het kabinet kondigt in dezelfde Kamerbrief verder aan dat ons land ook een financiële bijdrage van 250 miljoen euro zal leveren aan het Tsjechische initiatief om op korte termijn grote aantallen artilleriegranaten voor Oekraïne te bestellen.

Sinds december 2023 heeft Nederland voortdurend steun verleend aan Oekraïne door verschillende soorten munitie, radarsystemen en individuele wapens, zoals geweren en mitrailleurs, te leveren. Bovendien zijn er voorzieningen zoals veldhospitalen, tenten, aggregaten en diverse medische goederen naar Oekraïne gestuurd.