Economie

Pensioenfonds ABP steekt 30 miljard in ‘impact’-beleggingen

04-03-2024 18:02

Pensioenpotten (Pixabay)

Het Pensioenfonds ABP heeft aangekondigd om maar liefst 30 miljard euro te investeren in zogenaamde ‘impact’-investeringen, gericht op klimaat, biodiversiteit en betaalbare woningen, meldt Business Insider Nederland. Een aanzienlijk bedrag van 10 miljard euro wordt gereserveerd voor projecten binnen Nederland.

Dit nieuws werd maandag bekendgemaakt via een persbericht van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland dat zich richt op ambtenaren en het onderwijs.

Het fonds zal onder andere geld beschikbaar stellen voor duurzame energie, betaalbare huisvesting en de financiering van Nederlandse groeiondernemingen.

Financieren van startups

Met deze nieuwe investeringsstrategie lijkt het ambtenarenfonds ABP tegemoet te komen aan een langgekoesterde wens van Techleap, een brancheclub die pleit voor meer investeringen van pensioenfondsen in Nederlandse startups.

Prins Constantijn, ambassadeur van Techleap, benadrukte vorig jaar het potentieel van de Nederlandse pensioenpot voor het financieren van startups.

ABP erkent de noodzaak om te innoveren en wil met de nieuwe koers inspelen op veranderingen, met name op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Het fonds stelt dat veel deelnemers achter dit nieuwe investeringsbeleid staan.

ABP wil vernieuwde koers varen

De 30 miljard euro die ABP investeert vormt slechts een klein deel van het totale vermogen van het fonds, dat eind 2023 maar liefst 502 miljard euro bedroeg.

ABP heeft aangegeven een vernieuwde koers te willen varen en wil ook de bestaande beleggingsportefeuille in lijn brengen met internationale verdragen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs en het biodiversiteitsakkoord van Kunming-Montreal.

Het fonds zal bedrijven die niet kunnen of willen veranderen wat betreft klimaatverandering uit de portefeuille weren, terwijl het tegelijkertijd minder groene bedrijven wil stimuleren om sneller te veranderen door het gesprek met hen aan te gaan.