Buitenland

Tientallen Russische spionnen België uitgezet

04-03-2024 10:22

Belastingdienst
Shutterstock.

Redactie, TPO, 4 maart 2024 – Volgens Belgische media heeft premier Alexander De Croo de afgelopen maanden “tientallen Russische spionnen” België uitgezet. Deze mensen deden zich voor als zogenaamde “Russische diplomaten”, maar werkten volgens De Croo duidelijk als spion voor het Kremlin, meldt het ANP.

De Croo sprak over deze uitzettingen tijdens een interview met het Belgische RTL Info, waarin hij Russische pogingen om het Westen te destabiliseren aan de kaak stelde.

Georganiseerde desinformatiecampagnes

Hij benadrukt dat Moskou regelmatig georganiseerde desinformatiecampagnes voert in België en dat Belgische websites vaak binnen enkele uren worden aangevallen met cyberaanvallen, zodra België zich uitspreekt tegen Rusland.

Premier De Croo beweert dat België nog steeds in staat is om steun te verlenen aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland dankzij “een slimme oplossing”. Hij verklaarde: “Poetin betaalt.”

Russische tegoeden

De Croo legde uit dat de hulp aan Oekraïne gefinancierd wordt door het geld van Vladimir Poetin in België te belasten. Aangezien Rusland honderden miljarden aan bevroren tegoeden heeft in België, wordt de volledige opbrengst van de belasting daarop gebruikt om de hulp te financieren.

Hierdoor hoeft de Belgische belastingbetaler niets bij te dragen aan deze steunoperatie