Economie

CPB: Geopolitieke handelsbeperkingen hebben impact op Nederlandse economie

05-03-2024 11:33

Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

De implementatie van brede handelsbeperkingen tussen het Westen en Rusland en China, bekend als ontkoppeling, veroorzaakt op korte termijn aanzienlijke verschuivingen in de handelsstromen. Dat blijkt uit de studie ‘Geopolitieke ontkoppelings- en integratiescenario’s voor de wereldhandel’, die het Centraal Planbureau donderdag heeft gepubliceerd.

China en Rusland zouden bij het stopzetten van handelsrelaties harder worden getroffen dan het Westen.

Impact varieert per bedrijfstak

De impact op Nederlandse bedrijfstakken varieert afhankelijk van de sector. Op lange termijn heeft ontkoppeling een negatieve invloed op de Nederlandse economie, vergelijkbaar met andere Westerse landen.

In het onderzoek verkent het CPB de economische gevolgen van een scenario waarin de Verenigde Staten, de Europese Unie en zeven andere landen (het Westen) zich economisch ontkoppelen van Rusland en China. Het effect op de Nederlandse economie varieert per bedrijfstak.

Sommige sectoren zullen naar verwachting hun productie verhogen om de import uit Rusland en China te compenseren, terwijl andere, zoals raffinaderijen, waarschijnlijk hun prijzen moeten verhogen vanwege duurdere halffabricaten of een gebrek daaraan.

Lange termijn negatieve gevolgen voor Nederland

Op de lange termijn zal ontkoppeling een negatieve invloed hebben op de Nederlandse economie als geheel, vergelijkbaar met andere Westerse landen. Landen in Oost-Europa, die sterke handelsrelaties hebben met Rusland en China, zullen relatief harder worden getroffen.

China en Rusland zullen ook meer economische schade ondervinden dan het Westen vanwege hun grotere afhankelijkheid van de wereldhandel.

Dominante positie China

Bij ontkoppeling zullen handelsstromen zich verleggen naar ‘derde landen’, zoals Mexico en Turkije, terwijl een deel van de handel wordt verplaatst naar ‘bevriende naties’, zoals de VS en binnen de EU.

Hoewel deze landen mogelijk een toename van hun export en bruto binnenlands product (bbp) zullen zien als gevolg van de heroriƫntatie van de handel, is het onwaarschijnlijk dat zij de dominante positie van China in de wereldhandel volledig kunnen overnemen.