Politiek

Europese Commissie wil defensiesector klaarmaken voor oorlogsinspanningen

05-03-2024 14:15

Oekraïne
Oekraïense soldaten rijden bovenop een APC aan het front in Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, zondag 26 maart 2023. (AP Photo/Libkos)

De Europese Commissie heeft plannen aangekondigd om de Europese defensie-industrie nieuw leven in te blazen en te versterken, gezien de escalatie van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende wapenwedloop tussen de strijdende partijen, meldt het ANP.

De EU voelt de urgentie om haar militaire capaciteiten te versterken en haar inkoopkracht te bundelen om meer Europese wapens aan te schaffen.

Dit omvat niet alleen traditionele wapens zoals artilleriegranaten, waar een acuut tekort aan is in Oekraïne, maar ook toekomstgerichte wapens zoals drones, die het strijdtoneel reeds ingrijpend hebben veranderd.

Staatsteun voor investeringsprojecten

De Commissie benadrukt dat het huidige initiatief om meer artilleriegranaten te produceren moet worden uitgebreid naar de gehele defensie-industrie. EU-landen worden aangemoedigd om nauwer samen te werken in een nieuw overlegcomité om hun defensiebudgetten effectiever te gebruiken.

Door gezamenlijk in te kopen, kunnen ze de fabrikanten zekerheid bieden en hen stimuleren om extra capaciteit te creëren. Ook kunnen ze hierdoor gunstigere prijzen bedingen. Bovendien kunnen lidstaten investeringsprojecten opzetten, waarin zij meer staatssteun kunnen verlenen dan normaal gesproken is toegestaan door de EU.

 

1,5 miljard euro voor de komende twee jaar

De Commissie stelt voor om de lidstaten te stimuleren door middel van concrete doelstellingen. Zo zouden ze tegen 2030 meer dan de helft van hun defensiebudgetten moeten besteden op de Europese markt en 40 procent gezamenlijk moeten inkopen, terwijl dit momenteel hooguit 20 procent is.

Voor deze plannen heeft de Commissie in de huidige begroting voor de komende twee jaar 1,5 miljard euro gereserveerd om de periode tot aan de nieuwe meerjarige EU-begroting te overbruggen, die een ambitieuzer defensiebudget zou moeten omvatten.

Tevens suggereert de Commissie dat een deel van de bevroren Russische tegoeden kan worden gebruikt voor defensieproductie ten behoeve van Oekraïne, om zo de wederopbouw te ondersteunen en verdere vernietiging te voorkomen.