Binnenland

Jaarbeurs weigert meerdere mensen in overvolle ‘Oekraïnehub’

05-03-2024 17:38

Oekraine ukrain
Oekraïense vluchtelingen,Drop of Light / Shutterstock.com

Afgelopen nacht konden dertien mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne niet worden opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht, aangezien de hal volzet was. Alleen voor kwetsbare personen werd de deur geopend, wat resulteerde in een overnachting voor 33 mensen gedurende het afgelopen etmaal, meldt het ANP.

Geen derdelanders

In totaal hebben 109 mensen er overnacht van maandag op dinsdag, zo meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn geen zogenoemde derdelanders bij de hal verschenen, verklaart de veiligheidsregio.

De opvang in Nederland voor mensen met een niet-Oekraïense nationaliteit die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht, is sinds maandag stopgezet. Zij hebben tot 2 april de tijd om de Europese Unie te verlaten of moeten asiel aanvragen.

‘Oekraïnehub’ maximaal 140 mensen

De evenementenhal in Utrecht biedt plaats aan maximaal 140 mensen, die daar zo kort mogelijk verblijven. Het doel is om binnen 24 uur een andere locatie elders in het land te vinden waar de Oekraïense vluchtelingen langer kunnen verblijven.

De afgelopen weken heeft het aantal overnachters in de zogenoemde Oekraïnehub de limiet van 140 overschreden, wat leidt tot problemen op het gebied van onder andere sanitaire voorzieningen en privacy.

Kwetsbaren

Door een tekort aan opvangplekken in het land verblijven mensen te lang in de hal, waardoor de deuren momenteel gesloten zijn. Zelfredzame individuen, alleenreizende mannen en volwassen stellen worden verzocht zelf een overnachtingsplek te regelen, bijvoorbeeld bij familie, vrienden of een hotel.

Mensen die zorg nodig hebben, kinderen of gezinnen met kinderen en 70-plussers kunnen echter wel in de Jaarbeurs overnachten. De gemeente Utrecht vangt in totaal 1600 Oekraïense vluchtelingen op, wat de bovengrens is volgens het collegebestuur in een eerdere brief aan de gemeenteraad.