Politiek

Kamervoorzitter Bosma doet aangifte tegen Gaza-demonstranten

05-03-2024 17:09

Martin Bosma

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma heeft aangekondigd dat hij aangifte zal doen tegen de demonstranten die hun steun voor Gaza uitten in de hal van de Tweede Kamer, meldt het ANP.

Tevens overweegt hij, samen met het presidium, de mogelijkheid van strengere veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van het onaangekondigde protest.

Pandverbod

Bosma veroordeelde het protest als “uiterst betreurenswaardig” en “intens verwerpelijk”. Na het begin van het protest namen medewerkers van de Tweede Kamer contact op met de Haagse burgemeester Jan van Zanen, waarna de politie ingreep en de hal ontruimde. Bosma sprak hier eerder zijn waardering voor uit.

Ook wil de Kamervoorzitter dat personen die zich misdragen hebben een pandverbod krijgen. Hij gaf aan dat hoewel strengere beveiliging een onplezierige optie is, de Tweede Kamer het waardeert wanneer publiek aanwezig kan zijn en mensen de mogelijkheid hebben om binnen te komen.

SP en PvdD: ‘Overhaaste beschuldigingen van antisemitisme’

Na de beĆ«indiging van het protest vroegen verschillende Kamerleden om een reactie van Bosma. Zo beschreef Pieter Omtzigt (NSC) het protest als een “ordeverstoring die niet geoorloofd is in het parlement”, terwijl Geert Wilders (PVV) sprak van “pure jodenhaat”.

Anderzijds waarschuwden SP-leider Jimmy Dijk en Esther Ouwehand (PvdD) voor overhaaste beschuldigingen van antisemitisme en benadrukten zij dat beveiligers en de politie juist gehandeld hebben.