Buitenland

Linksextremistische actiegroep Vulkangruppe claimt sabotage bij Duitse Tesla-fabriek

05-03-2024 16:33

Tesla
canadianPhotographer5/Shutterstock.com

Een linksextremistische actiegroep genaamd Vulkangruppe heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de brandstichting van een elektriciteitsmast en de daaropvolgende stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek dinsdag in de buurt van Berlijn, meldt Business Insider Nederland.

Volgens de actiegroep was de brandstichting een daad van protest tegen de autofabrikant.

Protesten tegen uitbreidingsplannen Tesla

“We hebben vandaag Tesla gesaboteerd”, aldus een brief van Vulkangruppe. Als gevolg van de stroomuitval ligt de productie in de Tesla-fabriek bij Grünheide stil, en is de fabriek geëvacueerd. De politie had al vermoedens van brandstichting bij de stroommast.

Momenteel zijn er actievoerders aan het demonstreren tegen de uitbreidingsplannen van Tesla voor de fabriek. Deze activisten hebben sinds vorige week een bos naast de autofabriek bezet, onder andere met boomhutten, uit onvrede over het kappen van bomen voor de uitbreiding.

Volgens lokale berichten is in de buurt van de elektriciteitsmast een tent gevonden van een mogelijke actievoerder, waarvan werd vermoed dat er explosieven waren begraven. Hierdoor werd de inzet van hulpdiensten rondom de locatie tijdelijk gestaakt.

Beursaandeel Tesla keldert met 2 procent

Tesla heeft verklaard dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen voor de fabriek en dat na overleg met de lokale stroomaanbieder niet wordt verwacht dat de productie snel zal worden hervat. Op de beurs reageert het aandeel van Tesla negatief op het nieuws.

Voorafgaand aan de opening van de beurs in New York staat het aandeel Tesla op een verlies van ruim 2 procent. Maandag daalde het aandeel al met ruim 7 procent vanwege tegenvallende resultaten in China.