Politiek

Tweede Kamer wil dat Nederland tegen Europese natuurherstelverordening stemt

05-03-2024 18:11

Caroline van der Plas (BBB)

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van Caroline van der Plas (BBB) en Rosanne Hertzberger (NSC), waarin zij verzoeken dat Nederland binnen de Europese Unie tegen de zogenaamde natuurherstelverordening stemt, meldt het ANP. Deze verordening verplicht lidstaten om plannen te maken voor het herstel van hun natuurlijke omgeving.

Uit onderzoek vorige week bleek dat dergelijke plannen Nederland tot 2050 mogelijk tientallen miljarden zouden kosten, maar naar verwachting zouden ze ook aanzienlijke voordelen opleveren.

Nog geen inhoudelijk debat gevoerd

Tijdens een ingelast debat met demissionair minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) veroorzaakte het voorstel van Van der Plas verontwaardiging bij enkele Kamerleden vorige week.

Thom van Campen (VVD) noemde het voorstel “prematuur”, omdat de Kamer nog geen inhoudelijk debat had gevoerd over de gevolgen van de wet voor Nederland. Pieter Grinwis (ChristenUnie) beschreef de motie deze dinsdag als “ontijdig” om dezelfde reden.

“We zijn een betrouwbare onderhandelingspartner zijn’

Demissionair minister Van der Wal heeft aangekondigd dat het kabinet van plan is om volgende maand in te stemmen met de verordening. Ze benadrukte dat de wet “zeer uitdagend” is en een “grote impact” op Nederland zal hebben.

Echter, ze voegde eraan toe dat enkele Europese regels zijn aangepast aan de wensen van Nederland, en dat een tegenstem weinig verschil zou maken. Ze benadrukte: “Door in te stemmen laten we zien dat we een betrouwbare onderhandelingspartner zijn.”