Binnenland

Wethouder Westland stapt op vanwege onvoldoende bouw woningen

05-03-2024 14:47

Woningbouw (Pixabay)

Pieter Varekamp, lid van de VVD en wethouder in de kassengemeente Westland, heeft op dinsdag zijn ontslag ingediend, nadat hij constateerde dat er volgens hem onvoldoende woningen worden gebouwd, meldt het ANP.

Hij bekleedde de positie van wethouder sinds 2018 in deze gemeente ten zuiden van Den Haag.

Gemeenteraad niet akkoord met bouw

Varekamp verklaart dat het gemeentebestuur bij aanvang van zijn ambtstermijn beloofd had snel woningen voor starters te realiseren, maar na twee jaar is er weinig vooruitgang geboekt.

Hij benadrukte dat recentelijk een kans gemist werd om vooruitgang te boeken, omdat de gemeenteraad niet akkoord ging met het voorstel voor de bouw van circa vijftig tijdelijke woningen voor starters in Honselersdijk.

Zelfs twee van de drie partijen in de coalitie, inclusief Varekamps eigen VVD, waren tegen de plannen.

Aanzienlijke toekomstige groei Den Haag

Het vertrek van Varekamp als wethouder van Westland is bevestigd door de gemeente, maar er is nog geen informatie bekend over zijn opvolging. Voorlopig zullen zijn taken hoogstwaarschijnlijk worden overgenomen door de andere wethouders. De gemeente heeft echter geen commentaar gegeven op de verklaring van Varekamp over de problemen in de woningbouwsector.

Zowel Den Haag als de omliggende regio zullen de komende jaren naar verwachting aanzienlijk groeien. Het aantal inwoners van Den Haag zal naar verwachting stijgen van ruim 560.000 nu tot meer dan 600.000 tegen 2030.

Westland heeft momenteel ongeveer 115.000 inwoners, maar dit aantal zal naar verwachting in de komende tien jaar groeien tot ongeveer 130.000.