Politiek

Yeşilgöz: Nieuw persoonsbeveiligingstelsel, geen onafhankelijke beroepsinstantie

05-03-2024 13:32

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD)
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD). Schreenshot youtube.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft besloten om niet alle aanbevelingen uit het rapport ‘Bewaken en Beveiligen’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over te nemen, meldt het ANP.

Het rapport, gepubliceerd in maart 2023, volgde op de dodelijke aanslagen op de broer van de kroongetuige in het Marengo-proces, advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de kroongetuige, waarbij hoofdverdachte Ridouan Taghi vorige maand werd veroordeeld tot levenslang.

Deel taken OM naar NCTV

Hoewel de minister het voorstel voor een nieuw stelsel voor het beveiligen van personen aanvaardt, waarbij Nederland beter voorbereid moet zijn op dreigingen van zware, georganiseerde criminaliteit, wordt een belangrijk aspect niet overgenomen.

Dit nieuwe stelsel zal een deel van de taken, zoals persoonsbeveiliging, opsporing en vervolging, overhevelen van het Openbaar Ministerie (OM) naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Echter, de onafhankelijke beroepsinstantie die de OVV adviseert, wordt niet geïmplementeerd volgens het besluit van de minister. De OVV pleit ervoor dat beveiligde personen de mogelijkheid moeten hebben om bezwaar te maken tegen veiligheidsmaatregelen die zij ongeschikt achten, met een beroepsgang binnen het stelsel.

‘Onwerkbaar’

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is echter van mening dat het niet praktisch is om tegen elke beveiligingsmaatregel bezwaar aan te kunnen tekenen. Dit wordt als onwerkbaar beschouwd voor professionals en staat niet in verhouding tot de juridische afspraken op dit gebied.

Desondanks zal er wel een adviesorgaan worden opgericht dat nauwlettend toezicht houdt op de werking van het stelsel.