Politiek

Kabinet werkt in stilte aan strategie voor behoud ASML in Nederland

06-03-2024 11:46

ASML
Poetra.RH / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 6 maart 2024 –  Het demissionaire kabinet werkt achter de schermen aan een plan om chipmachinemaker ASML in Nederland te behouden, aldus het ANP.

Deze grote techfabrikant uit Brabant heeft openlijk zijn ongenoegen geuit over voorgestelde maatregelen in de Tweede Kamer, die naar verwachting negatieve gevolgen zullen hebben voor internationale en innovatieve bedrijven.

‘Beethoven’

Onder de codenaam Beethoven zijn verschillende ministers, samen met demissionair premier Mark Rutte, bezig om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om tegemoet te komen aan het strategische en economische belang van ASML.

Ingewijden bevestigen grotendeels de berichtgeving hierover in De Telegraaf en het AD.

Recentelijk heeft de top van ASML via de media gewaarschuwd dat het bedrijf plannen heeft om te groeien en uit te breiden, maar dat Nederland mogelijk te beperkt wordt voor ASML.

Beperking belastingvoordeel expats

Vertrekkend CEO Peter Wennink heeft met name naar de politiek gewezen, vooral naar het voorstel om het belastingvoordeel voor expats te beperken, dat slecht is ontvangen. ASML heeft veel buitenlandse werknemers in dienst.

Het ministerie van Economische Zaken geeft geen details over de kwestie en verklaart alleen dat “het kabinet regelmatig contact heeft met bedrijven in het belang van de Nederlandse samenleving, de economie en de werkgelegenheid.”

Verdere informatie over de inhoud en aard van dit contact met individuele bedrijven wordt niet vrijgegeven vanwege de vertrouwelijkheid en beursgevoeligheid van bedrijfszaken.