Binnenland

Nederlandse techsector: ‘Onze achterstand op andere landen is aanzienlijk’

06-03-2024 16:18

AI. kunstmatige intelligentie @Pixabay

Redactie, TPO, 6 maart 2024 –  De groei van de Nederlandse technologiesector blijft achter bij die van andere landen, dat blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘State of Dutch Tech’ van Techleap, meldt WNL.

2023: kwart minder investeringen in techsector

Er wordt gepleit voor voortdurende investeringen in de techsector, aangezien deze het afgelopen jaar met 25 procent zijn afgenomen.

Eva de Mol, oprichter van CapitalT, een Nederlands investeringsfonds in technologie, benadrukt dat buurlanden beter presteren doordat zij blijven investeren in technologie en innovatie.

Het rapport toont aan dat ondernemers moeite hebben om investeringen te realiseren en dat er een tekort is aan gekwalificeerd personeel op het gebied van technologie. De Mol wijst erop dat hoewel er veel startups in Nederland zijn, ze moeilijk van de grond komen.

“Het overbrengen van een bedrijf van de startupfase naar de groeifase blijkt bijzonder uitdagend te zijn, wat zeer teleurstellend is, aangezien bedrijven pas echt een bijdrage gaan leveren aan de economie in die fase.”

‘Overheid moet zich richten op drie belangrijke actiepunten’

De Mol benadrukt in een interview bij Goedemorgen Nederland op NPO 1, dat de Nederlandse overheid zich op drie belangrijke actiepunten moet richten. Er is een tekort aan talent in de technologische sector, waarbij ongeveer 60 procent van de vacatures onvervuld blijft.

Bovendien zorgt strenge regelgeving ervoor dat veel internationaal talent buiten de deur wordt gehouden, waardoor bepaalde bedrijven niet kunnen groeien.

Daarnaast loopt Nederland achter wat betreft het opleiden van mensen op het gebied van digitale vaardigheden, waarbij het investeren in lesmethoden om kinderen spelenderwijs te leren coderen achterblijft bij andere landen zoals Frankrijk en Finland.

Innovatie, sleuteltechnologieën en aanpassen regelgeving

Het rapport doet een dringend beroep op de overheid om meer te investeren in innovatie, sleuteltechnologieën en om regelgeving aan te passen om Nederlandse ondernemers minder tegen te werken.

De Mol benadrukt dat het belangrijk is om te blijven investeren in technologie, zelfs als de economie stagneert, aangezien de gevolgen van deze investeringen pas over enkele jaren zichtbaar zullen zijn.