Politiek

Provincie Friesland positief over kabinetsbesluit geen gaswinning onder Waddenzee

06-03-2024 13:27

Waddenzee @Pixabay

Redactie, TPO, 6 maart 2024 –  Het kabinetsbesluit om voorlopig geen gaswinning toe te staan onder de Waddenzee bij het Friese Ternaard wordt met instemming ontvangen in de provincie Friesland, meldt het ANP. Gedeputeerde Friso Douwstra (CDA) noemt dit nieuws “een positieve ontwikkeling voor zowel de Waddenzee als de inwoners van Fryslân”.

Hij hoopt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de aanvraag voor gaswinning in dit gebied zal intrekken.

‘Aantonen geen schadelijke gevolgen gaswinning’

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Hans Vijlbrief (D66), heeft laten weten dat hij niet kan instemmen met het winningsplan, tenzij de NAM met overtuigende nieuwe berekeningen kan aantonen dat gaswinning geen schadelijke gevolgen heeft.

Douwstra benadrukt dat zij ook in de toekomst geen toestemming willen geven voor gaswinning in dit gebied, in lijn met het rapport van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Werelderfgoed Waddenzee

De Waddenvereniging houdt nauwlettend in de gaten hoe de NAM zal reageren op het kabinetsbesluit. De natuurorganisatie benadrukt dat de plannen van de NAM nog steeds op tafel liggen en dat het bedrijf de mogelijkheid heeft om nieuwe berekeningen aan te leveren.

Het voornemen om te boren onder het Werelderfgoed Waddenzee stuit op aanzienlijk verzet. UNESCO, een organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft de Nederlandse regering al eerder opgeroepen om geen nieuwe vergunningen meer te verlenen voor dergelijke activiteiten.