Buitenland

IOM: 2023 dodelijkste jaar ooit voor migranten, bijna 8.600 sterfgevallen

07-03-2024 11:51

Vluchtelingen (afbeelding met AI gegenereerd) @Pixabay

Redactie, TPO, 7 maart 2024 – In 2023 zijn wereldwijd minstens 8.565 mensen omgekomen op migratieroutes, waardoor het het dodelijkste jaar ooit was volgens de verzamelde gegevens. Dat blijkt uit gegevens verzameld door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die zijn geregistreerd in het Missing Migrants Project.

Stijging van 20 procent

Dit cijfer vertegenwoordigt een tragische stijging van 20 procent ten opzichte van 2022, wat de dringende noodzaak benadrukt om oplossingen te vinden om verdere slachtoffers te voorkomen.

Ugochi Daniels, adjunct-directeur-generaal van IOM, herdenkt deze verloren levens en benadrukt de voortdurende inzet voor oplossingen die veilige migratie voor iedereen kunnen waarborgen.

Het totaal aantal doden en vermisten in 2023 overtreft het aantal van 2016, het vorige recordjaar, met 8.084 mensen die stierven tijdens migratie. Dit maakt 2023 het dodelijkste jaar sinds de oprichting van het Missing Migrants Project in 2014.

Beperkt aantal veilige en reguliere migratieroutes

Ondanks deze alarmerende statistieken blijven veilige en reguliere migratieroutes beperkt, waardoor honderdduizenden mensen jaarlijks onder gevaarlijke omstandigheden migreren via irreguliere routes, waarbij meer dan de helft van de sterfgevallen te wijten was aan verdrinking.

De Middellandse Zee blijft de dodelijkste route voor migranten, met minstens 3.129 doden en vermisten, het hoogste aantal sinds 2017.

In 2023 werden ongekende aantallen migrantendoden geregistreerd in Afrika (1.866) en Azië (2.138), waarbij de Sahara-woestijn en de zeeroute naar de Canarische Eilanden in Afrika en conflicten in Afghanistan en de Rohingya-crisis in Azië belangrijke bronnen van sterfgevallen waren.

Werkelijke aantal veel hoger

Het Missing Migrants Project, opgericht in 2014 na twee verwoestende scheepsrampen voor de kust van Lampedusa, Italië, heeft sindsdien wereldwijd meer dan 63.000 gevallen van vermiste migranten gedocumenteerd.

Het werkelijke aantal wordt echter veel hoger geschat, vanwege de uitdagingen bij het verzamelen van gegevens, met name op afgelegen locaties zoals het Darien National Park in Panama en op zeeroutes, waar schepen vaak spoorloos verdwijnen.

De komende rapportage biedt een diepgaande analyse van de gegevens uit 2023 en belangrijke inzichten uit de afgelopen tien jaar, waardoor IOM en partners hun inspanningen kunnen beoordelen om veilige migratieroutes uit te breiden, zoek- en reddingsoperaties te verbeteren en getroffen individuen en families te ondersteunen.