Binnenland

Nieuwe Arnhemse wijk Rijnpark: 750 tot 800 permanente plekken voor asielzoekers

07-03-2024 15:32

Asielzoekers
Yanosh Nemesh / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 7 maart 2024 – Arnhem heeft plannen om tussen de 750 en 800 permanente plekken voor asielzoekers te creëren in de nieuwe wijk Rijnpark, meldt het ANP. De precieze huisvesting van deze vluchtelingen moet nog worden uitgewerkt, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De wijk Rijnpark zal in totaal 7000 woningen bevatten, volgens de gebiedsvisie die binnenkort aan de Arnhemse gemeenteraad wordt voorgelegd.

Stabiele en verbeterde woonoplossingen

De gemeente vindt het belangrijk dat toekomstige bewoners van de buurt vanaf het begin op de hoogte zijn van deze plannen, waardoor de permanente opvang voor asielzoekers direct wordt geïntegreerd in het plan.

Het Arnhemse college is van mening dat het bieden van duidelijkheid op lange termijn gunstiger is voor alle betrokkenen, inclusief vluchtelingen, die recht hebben op stabiele en verbeterde woonoplossingen in een prettige woonomgeving.

NOVEX-gebied

Rijnpark, gelegen aan de rand van het centrum van Arnhem, valt onder het Nationaal Programma Arnhem Oost, dat tot doel heeft achterstanden in twintig stedelijke gebieden weg te werken.

Daarnaast behoort Rijnpark tot de zestien NOVEX-gebieden die speciale aandacht en herinrichting behoeven, waarvoor het Rijk al meer dan 100 miljoen euro heeft toegezegd. Momenteel is Rijnpark nog een verouderd bedrijventerrein en rangeerterrein.

In de plannen voor Rijnpark is voornamelijk ruimte voor sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen, naast ruimte voor bedrijvigheid die naar schatting zo’n vijfduizend banen zal creëren. Het eerste deel van Rijnpark moet naar verwachting tegen 2030 gereed zijn.