Binnenland

NPO presenteert plan voor aanpakken grensoverschrijdend gedrag

07-03-2024 13:26

Matthijs van Nieuwkerk, Bron: Screenshot DWDD/Youtube

Redactie, TPO, 7 maart 2024 – De publieke omroep (NPO) heeft een plan opgesteld om grensoverschrijdend gedrag op het Mediapark aan te pakken, nadat de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) onder leiding van oud-minister Martin van Rijn harde conclusies trok over misstanden bij de publieke omroep, zoals bij De Wereld Draait Door en NOS Sport, meldt Villamedia.

Rapport commissie OGCO

Volgens het door de commissie gepresenteerde rapport ‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan’ is wangedrag wijdverbreid in Hilversum, zowel bij publieke als commerciële zenders, zoals recent gemeld bij WNL door het AD.

In reactie hierop heeft demissionair staatssecretaris Cultuur en Media, Fleur Gräper (D66), regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, verzocht om het plan kritisch te beoordelen.

‘Belang van een daadwerkelijke cultuurverandering’

Gräper, die verklaart geschokt te zijn door de bevindingen van de commissie, heeft Hamer gevraagd om uiterlijk 25 maart een eerste reflectie te geven over het plan.

Ze benadrukt het belang van een daadwerkelijke cultuurverandering en vraagt Hamer te beoordelen of het plan volledig is en effectief kan zijn in het bewerkstelligen van deze verandering.

De staatssecretaris dringt erop aan dat de plannen niet alleen op papier bestaan, maar ook daadwerkelijk worden omarmd en nageleefd, met duidelijke communicatie over gedragsnormen en consequenties van overtredingen

Doel voorkomen grensoverschrijdend gedrag

Het plan heeft als doel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, te erkennen wanneer het plaatsvindt en de nazorg te verbeteren.

Hoewel de details van het plan pas na 20 maart bekend zullen worden gemaakt, hebben de raad van bestuur van de NPO en het College van Omroepen hun ideeën al gedeeld met de staatssecretaris.

Het kabinet heeft Hamer ook gevraagd om met betrokkenen in gesprek te gaan om eventuele knelpunten te identificeren. De regeringscommissaris zal hierover naar verwachting in juni verslag uitbrengen.