Politiek

Zuid-Holland stemt in met omstreden voorstel: boeren onteigenen wordt toegestaan

07-03-2024 15:18

De Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft woensdag ingestemd met een omstreden voorstel van Gedupeerde Staten (GS) om boeren volledig schadeloos te stellen, maar behoudt de optie voor onteigening van Zuid-Hollandse boeren met het oog op het natuurnetwerk, meldt Binnenlands Bestuur.

39 stemmen vóór en elf stemmen tegen

Al in 2013 sprak Provincie Zuid-Holland met het rijk af om tegen 2027 45.000 hectare in te richten voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Ondanks de overname van het bestuur door De BoerBurgerBeweging (BBB), is deze afspraak geërfd.

De avond eindigde met 39 stemmen vóór en elf stemmen tegen het voorstel. GroenLinks-gedeputeerde Berend Potjer en BBB-gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen verdedigden het voorstel als noodzakelijk.

Zeven specifieke gebieden

Ze wezen zeven specifieke gebieden aan waar landbouwgrond moet worden omgezet in natuur om het natuurnetwerk te vervolmaken: Groene Waterparel (Moordrecht), Binnenduinrand Goeree (Goedereede), Schapengors (Rockanje), Westplaat Buitengronden (Middelharnis), Slikken Flakkee (Melissant), Hooge Boezem (Kinderdijk) en Blokweer (Alblasserdam).

Van Leeuwen stelt dat er nog tot begin 2026 tijd is om dit te realiseren, maar dat het proces is vastgelopen. De provincie riskeert het verlies van een Specifieke Uitkering van het rijk, als ze de deadline niet halen.

 

LTO voelt zich bedrogen door onteigeningsplannen

Uit gesprekken met boeren blijkt dat zij alleen overwegen te stoppen of verplaatsen als de vergoeding hoger is dan de marktwaarde van hun bezittingen. Europese staatssteunregels beperken echter de compensatie, en onteigening blijft een optie die door de provinciale staten moet worden overwogen.

LTO Noord is ‘extreem teleurgesteld’ en voelt zich bedrogen door de onteigeningsplannen, aangezien onteigening geen optie zou zijn volgens het coalitieakkoord.

De mogelijkheid van onteigening in het voorstel zorgde voor verwarring en discussie binnen de provinciale coalitie en de BBB.

‘Onteigening de laatste optie’

Gedeputeerde Potjer (GroenLinks) benadrukt dat onteigening de laatste optie is en dat eerst andere mogelijkheden worden onderzocht, zoals grondruil of aankoop door de provincie.

BBB-gedeputeerde Van Leeuwen waarschuwde echter voor mogelijke juridische problemen als onteigening wordt uitgesloten, gezien de Europese staatssteunregels. De provincie riskeert strafrechtelijke sancties als zij deze regels overtreedt.