Binnenland

Explosieve groei commerciële verpleeghuizen baart deskundigen zorgen

08-03-2024 14:55

Verpleeghuizen @Pixabay

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – Het aantal commerciële verpleeghuizen voor ouderen is in de afgelopen tien jaar vervijfvoudigd, van 96 naar meer dan 500. Deze cijfers, afkomstig van de Kamer van Koophandel (KVK), baren deskundigen zorgen vanwege de sterke toename, meldt de Gelderlander.

In slechts twee jaar zijn er meer dan honderd commerciële verpleeghuizen bijgekomen, volgens gegevens van persbureau ANP.

‘Medische zorg niet altijd adequaat geregeld’

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) uit haar bezorgdheid over deze stijging. Ze erkent dat commerciële verpleeghuizen een oplossing kunnen bieden voor patiënten die niet langer thuis kunnen wonen, maar benadrukt dat de medische zorg in deze instellingen niet altijd adequaat is geregeld.

De toenemende populariteit van commerciële verpleeghuizen wordt toegeschreven aan overheidsbeleid, dat de sluiting van verzorgingshuizen heeft bevorderd en ouderen aanmoedigt om langer thuis te blijven wonen. Dit heeft geleid tot een verschuiving naar particuliere zorginstellingen voor ouderen, waarvan de kosten aanzienlijk hoger kunnen zijn dan die van traditionele verpleeghuizen.

Hoewel extra services kunnen worden geboden aan ouderen met financiële middelen, twijfelen experts eraan of alle commerciële verpleeghuizen in staat zijn om kwalitatieve zorg te bieden tegen acceptabele kosten.

Risico’s verdienmodel

Ouderenbond ANBO-PCOB waarschuwt voor de risico’s van het verdienmodel van commerciële verpleeghuizen, die zich voornamelijk richten op ouderen met beperkte zorgbehoeften en minder rekening houden met complexe problematiek. Ze benadrukken de noodzaak van inspectie om ervoor te zorgen dat deze instellingen voldoen aan de eisen voor specialistische zorg wanneer dat nodig is.

Terwijl de vraag naar verschillende vormen van ouderenzorg toeneemt, dringt branchevereniging ActiZ erop aan dat de beschikbaarheid van passende zorg niet mag worden beperkt tot mensen met meer financiële middelen.

Ze pleiten ervoor dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om het personeelstekort in de ouderenzorg aan te pakken en meer geschikte huisvestingsmogelijkheden voor ouderen te creëren om te voldoen aan de groeiende vraag.