Politiek

Kritiek binnen de Europese Commissie op de kandidatuur van Von der Leyen

08-03-2024 17:40

Eurocommissaris Thierry Breton, foto @X

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – Eurocommissaris Thierry Breton, belast met de interne markt, heeft openlijk kritiek geuit op de selectie van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen als lijsttrekker van de Europese Volkspartij bij de aanstaande Europese verkiezingen in juni, meldt het ANP.

Hij stelt de vraag hoe groot haar draagvlak eigenlijk is, gezien een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden van haar eigen partij zich van stemming heeft onthouden.

Kritiek opmerkelijk

Deze kritiek, geuit op X, is opmerkelijk gezien de neutraliteit die de Europese Commissie moet handhaven als dagelijks bestuur van de Europese Unie. Er gelden strikte regels voor commissieleden die campagne voeren, waarbij zij niet als commissielid mogen optreden en andere sociale platformen moeten gebruiken voor verkiezingsretoriek.

 

Breton, lid van de Europese partijgroep van liberalen, lijkt zich niet aan deze regels te hebben gehouden, gezien zijn opmerking op zijn X-account tussen mededelingen over zijn werk als eurocommissaris staat.

Een woordvoerster van de Europese Commissie heeft aangegeven dat zij naar aanleiding van deze zaak ervoor zal zorgen dat alle 27 commissarissen, één uit ieder EU-land, een herinnering krijgen aan de regels omtrent verkiezingen en campagne voeren.

Groot aantal afgevaardigden spreken zich niet uit

Tijdens een partijcongres in Boekarest heeft de Europese Volkspartij, de koepel van centrumrechtse partijen in Europa, de Duitse Ursula von der Leyen aangewezen als lijsttrekker. Dit maakt haar de belangrijkste kandidaat om na de verkiezingen opnieuw voor vijf jaar voorzitter te worden van de Europese Commissie.

Breton plaatst echter vraagtekens bij het toevertrouwen van het bestuur van Europa aan de EVP voor de 25e achtereenvolgende keer. Hij wijst erop dat hoewel 400 EVP-afgevaardigden in Boekarest voor Von der Leyen hebben gestemd, er 89 tegenstemmen waren.

Er waren echter in totaal 801 afgevaardigden met stemrecht, wat aangeeft dat een groot aantal zich niet heeft uitgesproken.