Binnenland

Noodverordening Maastricht Airport om aangekondigde ‘massa-actie’ Extinction Rebellion

08-03-2024 13:41

Foto van Ashin D'Silva

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – De gemeente Beek in Limburg heeft een noodverordening afgekondigd in verband met een aangekondigde demonstratie bij het vliegveld Maastricht Aachen Airport op zaterdag, meldt het ANP. De verordening treedt in werking om 09.00 uur en blijft van kracht tot middernacht.

Met deze maatregel, die van toepassing is op onder andere de Vliegveldweg en de Europalaan, krijgen de politie, Koninklijke Marechaussee en buitengewoon opsporingsambtenaren meer mogelijkheden om op te treden. Het vliegveld waarschuwt reizigers op zijn website alvast voor mogelijke extra reistijd en vertragingen.

Privéjets

Extinction Rebellion heeft een ‘massa-actie’ aangekondigd op de Vliegveldweg bij de luchthaven, waarbij zij protesteren tegen privéjets, die volgens de organisatie veelvuldig gebruik maken van Maastricht Aachen Airport.

Een aantal bezoekers van de kunstbeurs TEFAF in Maastricht arriveert naar verluidt met privévliegtuigen.

De genomen maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met de lokale autoriteiten, waaronder de burgemeesters van Beek en Meerssen, de politie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie.

 

Steunverklaring van 24 organisaties

Als blijk van solidariteit met Extinction Rebellion hebben 24 organisaties een steunverklaring uitgebracht waarin zij hun afkeuring uitspreken tegen privévliegtuigen, vooral tijdens de TEFAF, die in grote getale landen op Maastricht Aachen Airport.

Deze organisaties, variërend van milieu- en dierenwelzijnsorganisaties tot politieke fracties en natuur- en klimaatclubs, benadrukken dat diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de rijken een veel grotere ecologische voetafdruk hebben en dat privéjets aanzienlijk meer CO2 uitstoten dan gemiddelde lijnvluchten.