Binnenland

Ollongren: ‘Mogelijk tweede Nederlands marineschip naar Rode Zee’

08-03-2024 13:51

Rode Zee
Houthi-strijders naderen de 'Galaxy Leader' in de Rode Zee op 20 november. Bron: Houthi's/Getty Images/Bloomberg.

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – Naast Zr. Ms. Tromp zal hoogstwaarschijnlijk een tweede Nederlands marineschip naar de Rode Zee worden gestuurd om de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van de Houthi’s uit Jemen, meldt het ANP.

Dit zal naar alle waarschijnlijkheid het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman zijn, zoals demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie aankondigde na afloop van de ministerraad op vrijdag.

‘Alleen verdedigend optreden’

In de ministerraad is gesproken over de deelname van de Karel Doorman aan de EU-missie Aspides in de Rode Zee, waarvoor nog enkele laatste details moeten worden geregeld voordat de Doorman wordt ingezet om andere schepen van de EU-missie bij te staan.

Zr. Ms. Tromp zal gedurende een maand deelnemen aan de door de Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian. Het schip vertrekt zaterdag vanuit Den Helder voor een wereldreis van een half jaar, waarbij het naar verwachting eind maart zijn taken in de Rode Zee zal vervullen.

Demissionair minister Ollongren benadrukt dat het luchtverdedigings- en commandofregat alleen verdedigend zal optreden en geen doelen op land in Jemen zal bestoken.