Buitenland

Praag: ‘Voldoende geld ingezameld voor de eerste 300.000 artilleriegranaten voor Oekraïne’

08-03-2024 13:04

Munitie
Gal_Rotem / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – Tsjechië heeft voldoende geld ingezameld om de eerste 300.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen, meldt het ANP. De Tsjechische premier Petr Fiala zou de intentie hebben om nog meer munitie aan te schaffen.

Het land heeft recentelijk een initiatief gelanceerd om zowel binnen als buiten de EU geld in te zamelen, met als doel om snel munitie aan te schaffen voor Oekraïense wapens.

Financiële toezeggingen van verschillende landen

Oekraïne ervaart tekorten aan manschappen en munitie aan het front, wat de noodzaak voor buitenlandse steun benadrukt. Verschillende landen, waaronder Nederland, België, Canada, Denemarken en Noorwegen, hebben al financiële toezeggingen gedaan.

Hierdoor heeft Tsjechië volgens de Tsjechische president reeds het beoogde geld voor 800.000 granaten veiliggesteld.

Tsjechië streeft ernaar om ongeveer 1,5 miljard dollar (1,37 miljard euro) in te zamelen om Oekraïne op korte termijn van munitie te voorzien, gezien de vertragingen in Amerikaanse wapenleveringen, deels veroorzaakt door binnenlandse politieke strubbelingen in de Verenigde Staten.

‘Bereid om honderden miljoenen te investeren in Oekraïense wapenproductie’

De details over waar en tegen welke prijzen de munitie zal worden ingekocht, blijven vooralsnog onbekend. Er wordt gesuggereerd dat het geld mogelijk wordt besteed aan aankopen in landen zoals Zuid-Korea, Turkije en Zuid-Afrika. Tsjechië is zelf al sinds de negentiende eeuw een vooraanstaande Europese wapenfabrikant en heeft in 2022 voor 1,7 miljard euro aan wapens verkocht aan Oekraïne.

Michal Strnad, eigenaar en hoofd van een van Europa’s grootste wapenfabrieken, The Czechoslovak Group (CSG), heeft verklaard dat hij bereid is om honderden miljoenen te investeren in de Oekraïense wapenproductie. Hij is momenteel in gesprek met het Oekraïense staatsbedrijf voor defensie, Ukroboronprom.