ThePostOnline

Provincie Utrecht verzet zich tegen gaswinning bij Woerden

08-03-2024 16:51

Gasfabriek
Shutterstock.

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – De provincie Utrecht verzet zich tegen het plan van gasbedrijf Vermilion Energy om gas te winnen uit het gasveld Papekop nabij Woerden, meldt het ANP. Gedeputeerde Has Bakker (D66), portefeuillehouder van onder meer klimaat en circulaire samenleving, benadrukt in een memo aan Provinciale Staten dat de provincie Utrecht zich richt op duurzame warmtebronnen om tegen 2040 energieneutraal te zijn en uiteindelijk tegen 2050 CO2-neutraal.

Bakker benadrukt dat nieuwe olie- en gaswinning hier niet in past.

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

In de memo benadrukt de gedeputeerde dat Vermilion stappen onderneemt om gas te winnen uit het gasveld Papekop. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de provincie op de hoogte gesteld van Vermilions verzoek om de rijkscoördinatieregeling toe te passen.

De rijksoverheid coördineert de besluitvorming over energieprojecten van nationaal belang.

Daarnaast heeft het ministerie de provincie Utrecht geïnformeerd over een verzoek van de Gasunie om een gaspijpleiding aan te leggen van Papekop naar het hoofdgasnet in Rijnenburg, gemeente Utrecht. Beide verzoeken worden door het ministerie behandeld.

Tegen nieuwe olie- en gaswinning op land

Bakker meldt dat het ministerie tijdens overleg met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Woerden, Oudewater en de provincies Utrecht en Zuid-Holland heeft toegezegd hen op de hoogte te houden van de beoordeling van deze verzoeken.

Provincies en gemeenten hebben echter herhaaldelijk aangegeven tegen nieuwe olie- en gaswinning op land te zijn.

Hoewel provincies en gemeenten geen rol hebben in de beoordeling van de verzoeken van de Gasunie en Vermilion, zijn zij wel bezig met het onderzoeken van mogelijke consequenties als de rijkscoördinatieregeling wordt toegepast. Hierbij werken zij samen met betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland.