Binnenland

Ook Eneco verhoogt de kosten voor mensen met zonnepanelen

11-03-2024 09:59

Zonnepanelen. (Pixabay)

Redactie, TPO, 11 maart 2024 – Eneco sluit zich aan bij andere energiebedrijven in Nederland door klanten met zonnepanelen extra te laten betalen, zolang de salderingsregeling nog van kracht is, meldt het ANP. De Rotterdamse energieleverancier legt uit dat de kosten voor het terugleveren van stroom zijn gestegen en wil deze kosten niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen.

Vastrecht

Dit is een gevolg van de salderingsregeling, waarbij klanten met zonnepanelen teruggeleverde stroom mogen aftrekken van hun eigen verbruik. Zelfs wanneer de stroom duur is en er weinig aanbod is.

Om deze reden heeft Eneco besloten dat klanten met zonnepanelen die een nieuw stroomcontract afsluiten bij Eneco voortaan standaard 6 euro per maand meer gaan betalen aan vastrecht. In de zomer zal deze verhoging worden vervangen door een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur stroom betalen.

Zelfs bestaande klanten met een variabel contract zullen met deze verandering te maken krijgen. Ondanks de extra kosten benadrukt Eneco dat het nog steeds interessant blijft om in zonnepanelen te investeren.

Overbelasting van het elektriciteitsnet

Eerder stemde een meerderheid in de Eerste Kamer tegen een voorstel om de salderingsregeling gefaseerd af te bouwen, wat Eneco al teleurstelde.

Het bedrijf wijst erop dat hoewel klanten met zonnepanelen een financiƫle vergoeding ontvangen voor de opgewekte stroom, deze hen niet stimuleert om de opgewekte stroom direct te verbruiken. Hierdoor bestaat de kans dat de overbelasting van het elektriciteitsnet verder toeneemt.

Andere energiebedrijven, waaronder Greenchoice en Vandebron, hebben ook al de kosten verhoogd voor bezitters van zonnepanelen. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan het ontbreken van klantenbonussen, meerjarige contracten, verhoogde tarieven en lage terugleververgoedingen.