Binnenland

Problemen met de energie-infrastructuur struikelblok voor verduurzaming bedrijven

11-03-2024 12:21

windmolens @Pixabay

Redactie, TPO, 11 maart 2024 – De vertraagde ontwikkeling van nieuwe energie-infrastructuur, tezamen met de problemen met het overbelaste stroomnetwerk, vormt het voornaamste struikelblok voor energie-intensieve industriële bedrijven om hun verduurzamingsinspanningen te realiseren, meldt het ANP. Volgens ondernemersvereniging VNO-NCW vormt de onzekerheid rond vergunningverlening ook een belemmering voor bedrijven.

Uit een onderzoek onder 139 grote energie-intensieve industriebedrijven blijkt dat 87 procent hinder ondervindt van de vertraagde ontwikkeling van de energie-infrastructuur. Een groot deel van deze bedrijven kan geen nieuwe of zwaardere aansluitingen krijgen vanwege problemen met het stroomnet.

‘Nederlands vestigingsklimaat zorgwekkend’

Het vestigingsklimaat wordt door vier op de tien bedrijven genoemd als zorgwekkend, waardoor duurzame investeringen mogelijk elders plaatsvinden.

Volgens VNO-NCW geven tientallen bedrijven aan dat vooral de gestegen kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet en de hoogte van de (energie)belasting, in vergelijking met andere Europese landen, de haalbaarheid van hun plannen negatief beïnvloeden.

87 procent van de bedrijven heeft de investeringsplannen voor verduurzaming afgerond of is hiermee bezig. Deze bedrijven zijn van plan tot 2030 gemiddeld 175 miljoen euro te investeren in duurzame initiatieven, waarbij de focus ligt op het verbeteren van energie-efficiëntie en de elektrificatie van processen.

Echter, netcongestie blijkt een steeds groter probleem te worden voor de bedrijven die zich richten op elektrificatie.

Ontoereikendheid van technologie

Een andere belemmering voor de verduurzamingsplannen van bedrijven is de ontoereikendheid van technologie. Vier op de tien bedrijven ervaren hinder, doordat benodigde technologie nog niet beschikbaar is of ontoereikend functioneert.

Driekwart van de ondernemingen streeft ernaar om minder CO2 uit te stoten door hun energieverbruik te verduurzamen, waarbij de helft kiest voor zelfopwekking van hernieuwbare energie. Circulariteit is ook een belangrijk thema om minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen uit andere werelddelen.

De meeste bedrijven verwachten tegen 2027 definitieve investeringsbeslissingen te nemen over hun verduurzamingsplannen. Sinds juli 2021, toen de energieprijzen begonnen te stijgen, heeft 70 procent van de bedrijven volgens VNO-NCW maatregelen genomen om energie zuiniger en efficiënter te gebruiken.