Politiek

Voortzetting formatieoverleg PVV, VVD, NSC en BBB op landgoed de Zwaluwenberg

11-03-2024 16:46

Illustratiefoto @Freepik

Op het afgelegen defensielandgoed de Zwaluwenberg zijn de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB samengekomen voor cruciale besprekingen omtrent de kabinetsformatie, meldt het ANP. Onder leiding van informateur Kim Putters zullen zij gedurende twee dagen in een sfeer van vertrouwelijkheid en rust onderhandelen, weg van de gebruikelijke drukte van het Haagse Binnenhof.

De druk is hoog, aangezien Putters deze week zijn verslag aan de Tweede Kamer moet voorleggen, waarin mogelijk een nieuwe fase van onderhandelingen wordt voorgesteld voor de vorming van een kabinet in een niet-traditionele vorm, zoals een extraparlementair kabinet.

‘Nog geen conclusies getrokken’

Hoewel de onderhandelaars zelf optimistisch gestemd zijn, heeft informateur Kim Putters onlangs berichten in de media tegengesproken dat hij al conclusies heeft getrokken. Hij benadrukte dat er nog steeds actieve gesprekken gaande zijn tussen hem en de vier betrokken partijen.

Het is dus nog onzeker welke richting de formatie zal nemen en of er verdere onderhandelingen nodig zullen zijn.

De aankomst van de vier partijleiders op maandagmiddag verliep discreet, waarbij alleen NSC-voorman Pieter Omtzigt kort zijn raampje opende voor de pers. Hij benadrukte het belang van vooruitgang:

“We dienen hard te werken, omdat er grote problemen zijn in het land.” Het afgelegen landgoed biedt een geschikte omgeving voor constructief overleg, aldus Omtzigt.

‘Hoop op nieuw kabinet rond de zomer’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vorige week haar hoop dat er tegen de zomer een nieuw kabinet zal worden gevormd. Dit onderstreept de urgentie van de huidige besprekingen op de Zwaluwenberg en de noodzaak voor de betrokken partijen om tot concrete stappen te komen tijdens deze cruciale onderhandelingsronde.