Binnenland

Yeşilgöz beschouwt het uitjouwen van Holocaust-overlevenden als ‘extreem pijnlijk’

11-03-2024 09:47

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 11 maart 2024 – Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz dringt aan op een breed publiek voor het recent geopende Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, meldt het ANP. Ze benadrukt de noodzaak dat “zoveel mogelijk” mensen, inclusief degenen die onlangs Holocaust-overlevenden hebben uitgejouwd bij de Portugese Synagoge of bij het museum zelf, een bezoek brengen.

Yeşilgöz noemt dit gedrag een ware gotspe, extreem pijnlijk en onnodig. Ze onderstreept het belang om nooit te vergeten wat de Joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

Woedende demonstranten

De bewindsvrouw was aanwezig bij de openingsceremonie van het museum, die onder meer werd bijgewoond door de koning, de Israëlische president Isaac Herzog en minister-president Rutte.

Nabij de locatie van de ceremonie, bij het museum en de synagoge, verzamelden zich honderden demonstranten die hun woede uitten over de komst van de Israëlische president Isaac Herzog.

Zij beschuldigen hem mede van het Israëlische geweld in Gaza, waarbij volgens terreurorganisatie Hamas sinds begin oktober meer dan 30.000 Palestijnse burgers zouden zijn omgekomen en zeker 70.000 mensen gewond zijn geraakt.

‘Een plek waar de Jodenvervolging centraal staat’

Yeşilgöz, tevens VVD-leider, benadrukt dat het museum een centrale plek is voor het herdenken van de Jodenvervolging. Het belichten van deze gruweldaden uit het verleden herinnert ons aan de cruciale noodzaak om menselijke waardigheid en vrijheid te beschermen.

Ze beschrijft het als bijzonder om bij de opening aanwezig te zijn en te zien hoe het verhaal hier open en eerlijk wordt verteld.