Binnenland

Aard en omvang misstanden Jeugdzorg schokt gemeenten

12-03-2024 11:00

Kinderen
Shutterstock.

Gemeenten zijn ontzet van de aard en omvang van de wantoestanden op crisisafdelingen in de gesloten jeugdzorg, meldt het ANP. De instroom van de ZIKOS (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie)-afdelingen wordt opgeschort voor de duur van het nader inspectie-onderzoek, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Als opdrachtgever in de jeugdzorg, spelen gemeenten een belangrijke rol.

Extreem isolement

Nederland kent twee instellingen met zo’n afdeling in het Gelderse Harreveld en Zetten, die in totaal plaats bieden aan achttien jongeren. Beide instelling maakten eerder al een tijdelijke opnamestop bekend.

ZIKOS-afdelingen bieden plaats aan jongeren die een combinatie hebben van zware psychische problemen en complexe gedragsproblematiek, ze worden vaak in een extreem isolement geplaatst.

‘Fysiek geweld en kleinerende bejegening door begeleiders’

Jason Bhugwandass, ooit zelf jongere op zo’n gesloten afdeling, publiceerde de bundel ‘Eenzaam Gesloten’, met daarin ervaringen van 51 jongeren. Velen van hen geven aan zich niet veilig te voelen en brengen het overgrote deel van de tijd alleen op hun kamer door. Ook zouden er meldingen zijn van fysiek geweld en een kleinerende bejegening door begeleiders.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kwam naar aanleiding van deze meldingen in actie en legde onder meer onaangekondigde bezoeken af. De Inspectie kwam tot de conclusie dat ZIKOS-afdelingen “onvoldoende kwaliteit van zorg en onvoldoende begeleiding op maat bieden” en doet nu verder onderzoek naar de misstanden.

Gemeenten opdrachtgever jeugdzorg

“Jeugdigen die gedwongen uit huis worden geplaatst en medewerkers die deze jongeren begeleiden, verdienen te allen tijde een veilige omgeving. Het onderzoek van Jason Bhugwandass bevestigt de noodzaak om te zoeken naar structurele oplossingen”, benadrukt de VNG, die de erkenning bij de instellingen dat ZIKOS moet veranderen als eerste stap vooruit ziet.